Muistot    |   Muistokirjoitus

Martti Soisalo 1930–2021

Kauppaneuvos

Kauppaneuvos, ekonomi Martti Kristian Soisalo kuoli 27. helmikuuta 2021 São Paulossa. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Helsingissä 18. maaliskuuta 1930.

Soisalo tuli ylioppilaaksi Helsingin suomalaisesta normaalilyseosta 1948 ja valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1951. Hän oli jatkosodassa sotilaspoikana ja toimi sodan jälkeen vapaaehtoislähettinä. Sotilasarvoltaan hän oli reservin vänrikki.

Vuonna 1947 Soisalo oli yksi ensimmäisistä Asla Fullbright -stipendiaateista Yhdysvalloissa.

Jo opiskeluvuosinaan Soisalo aloitti harjoittelun Suomen paperitehtaiden yhdistyksessä (Finnpap), ja vuonna 1952 toimitusjohtaja Holger Nysten lähetti hänet Brasiliaan. São Paulosta tuli loppuiäksi Soisalon toinen kotikaupunki. Hän sopeutui joustavasti Brasilian yhteiskuntaan ja oppi nopeasti portugalin kielen. Suomi pysyi kuitenkin aina isänmaana: hänellä oli täällä pysyvä asunto ja kesäpaikka sekä laaja suomalainen ystävä- ja kontaktiverkosto. Suomen tapahtumia hän seurasi tarkoin.

Brasilia ohitti sotien jälkeen Argentiinan Latinalaisen Amerikan johtavana suurvaltana. Siitä tuli myös Suomen suurin vientimarkkina alueella. Finnpap kehitti yhteysverkostoa ja solmi jo vuonna 1946 agentuurisopimuksen brasilialaisen Samabin kanssa. Se vastasi 2000-luvun alkuun saakka pääosin paperin viennistämme Brasiliaan. Soisalo loi nopeasti yhtiössä menestyksellisen uran kaupallisena johtajana ja hallituksen jäsenenä sekä yhtenä pääomistajista. Lisäksi Soisalo vastasi yhtiön São Paulon konttorista.

Brasilia oli ensimmäisiä maita, jonne suomalaisyritykset alkoivat etabloitua jo 1960-luvulla. Jaakko Pöyryn São Paulon -toimipiste kasvoi yhtiön suurimmaksi, ja Pöyryn brasilialaisen paikallisyhtiön hallituksen jäsenenä Soisalon asiantuntemus oli tärkeää.

Soisalo oli muutenkin aina valmis edistämään suomalaisteollisuuden etuja. Hän osallistui esimerkiksi 1980-luvulla Suomen ulkoministerin ja pääministerin avausvierailuihin. Presidentti Mauno Koivisto myönsi vuonna 1986 hänelle ulkomailla poikkeuksellisen kauppaneuvoksen arvonimen. Hänet dekoroitiin myös Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan ritarimerkillä.

Martti oli sanojensa mittainen, paljon lukenut mies. Hän huolehti loppuun saakka perheestään, ystävistään ja sitoumuksistaan. Hänen vieraanvaraisessa seurassaan viihdyttiin: tunnelmassa yhdistyivät yhtäältä suomalainen realismi ja syvällisyys, toisaalta brasilialainen huolettomuus ja optimismi.

Martti jäi leskeksi Nadyr-puolisonsa kuoltua vuonna 2016. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat lapset Kirsti, Pauli ja Marianne perheineen sekä Eva-sisar.

Juhani Ahava

Henrik Ehrnrooth

Pekka J. Korvenheimo


Kirjoittajat ovat Martti Soisalon pitkäaikaisia ystäviä ja yhteistyökumppaneita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet