Muistot    |   Muistokirjoitus

Pertti Aula 1936–2021

Lääketieteellisen genetiikan professori

Lääketieteellisen genetiikan professori, LKT Pertti PepeAula kuoli Helsingissä yllättäen 18. tammikuuta 2021. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Helsingissä 9. kesäkuuta 1936.

Aula oli kansainvälisesti tunnettu tutkija ja arvostettu lääkäri, joka vaikutti keskeisellä tavalla lääketieteellisen genetiikan ja erityisesti perinnöllisyyslääketieteen kehittämisessä ja juurruttamisessa Suomeen.

Hän teki myös merkittävän työn opettajana ja kouluttajana, ja oli mm. ensimmäisen suomenkielisen perinnöllisyyslääketieteen oppikirjan toimittaja.

Aula aloitti uransa Helsingin yliopistollisen sairaalan Lastentautien klinikalla, jonne hän perusti kromosomilaboratorion synnynnäisten kehityshäiriöiden syiden selvittämiseksi. Hän tutki myös syövän syntymekanismeja analysoimalla virusten vaikutuksia kromosomeihin. Hän vieraili tutkijana Yhdysvalloissa kahdesti.

Kun geneettisten muutosten tutkiminen tuli mahdolliseksi lapsiveden soluista, hän käynnisti ensimmäisenä diagnostiset tutkimukset Suomessa. Hän ­toimi Naistentautien klinikalla näitä varten perustetun sikiö­tut­kimusyksikön vastaavana lääkärinä 1978–1986.

Aula keskittyi tutkimustyöhön ja opetukseen, kun hänestä tuli Turun yliopiston lääketieteellisen genetiikan apulaisprofessori 1986. Hän perusti uuden laitoksen soluviljely-, kromosomi- ja DNA-laboratorioineen. Turun yliopistollisen sairaalan ylilääkärinä hän käynnisti vastuualueen kliiniset palvelut ja erikoislääkärikoulutuksen. Helsinkiin hän siirtyi professorin virkaan 1998. Eläkkeelle hän jäi 2001.

Aulan kiinnostus tautien biologisiin mekanismeihin ja perinnöllisiin, etenkin suomalaisten harvinaisiin sairauksiin, johti tehokkaaseen yhteistyöhön kotimaisten ja kansainvälisten tutkijoiden kanssa. Lastenlääkärinä ja perinnöllisyyslääkärinä hän tiedosti geneettisten tutkimusten mahdollisuudet mutta myös niiden vaarat. Aula toimi aina potilaiden ja perheiden parhaaksi. Hän oli vaatimaton, harkitseva, tarvittaessa kriittinen, ja hänen tuestaan saivat nauttia lukuisat työtoverit, opiskelijat ja ystävät. Hän oli Suomen lääketieteellisen genetiikan yhdistyksen kunniajäsen.

Pepe kasvoi ja kävi koulunsa Eirassa ja asui suurimman osan elämästään synnyinkodissaan Tehtaankadulla. Hän oli kiinnostunut teatterista ja kirjallisuudesta.

Hänen suuri rakkautensa oli perhe: Sirkka-vaimo sekä lapset Niko ja Nina perheineen. Luonnossa samoaminen, kävelyretket eri puolilla maailmaa sekä vierailut Lapin ja Siuntion mökeillä tuottivat hänelle aina suurta iloa. Viimeisinä vuosinaan, liikunnan jo vaikeutuessa, hän nautti lintujen suurmuuton, Arktikan seuraamisesta.

Jaakko Leisti

Marja-Liisa Savontaus

Niko Aula


Kirjoittajat ovat Pertti Aulan työtovereita ja ystäviä sekä poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet