Muistot    |   Muistokirjoitus

Raija Ruusuvuori 1934–2021

Lehtori

Lehtori Raija Ruusuvuori (o.s. Äikäs) kuoli Turussa 7. maaliskuuta 2021. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Kivennavalla 9. heinäkuuta 1934.

Lapsuudenkoti oli jätettävä, kun syttyi sota. Evakkotie vei Orivedelle. Päästyään ylioppilaaksi Oriveden yhteiskoulusta Ruusuvuori halusi opettajaksi. Hän valmistui Helsingin yliopistosta suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi. Auskultoi­tuaan erinomaisin arvosanoin hän sai vakituisen viran Turun Normaalilyseosta ja löysi opettajapuolison.

Ruusuvuori toimi Turun yli­opiston opettajankoulutuslaitoksen opettajana ja opetusharjoittelijoiden ohjaajana koko työuransa, nelisenkymmentä vuotta. Hän oli ylioppilastutkintolautakunnan sensori ja koetehtävien laatija sekä Äidinkielen opettajain liiton kunniajäsen.

Ruusuvuori muistetaan 1970-luvulta oppikirjailijana. Toisin sanoen -sarja kehitti omalta osaltaan oppilaskeskeistä äidinkielen opetusta. Jo nimi Toisin sanoen viittaa muutoksen suuntaan: vuorovaikutteisuuteen. Kirjasarjan tekijöitä olivat myös kielitieteilijät Auli Hakulinen ja Leena Kytömäki. Kolmikosta tuli koko maassa kysyttyjä täydennyskouluttajia.

Ruusuvuori jos kuka oli kirjallisuusihminen. Kollegansa Esko Ervastin kanssa hän toimitti peruskoulun tarpeisiin Lukukirjan. Sen sivuilla tekstejä kommentoivat Tove Janssonin veljen Lars Janssonin piirtämät hahmot Santtu, Kotko ja Mussu, jonka esikuvana oli Raija. Mussusta tuli hänen lempinimensä.

Kirjallisuuden opetuksesta oltiin tuohon aikaan kiinnostuneita. Syksyllä 1976 Ruusuvuori oli jakanut oppilailleen luettavaksi Alpo Ruuthin Kämpän. Se synnytti kirjasodan. Kirjavalintaa moitittiin ja sitä puitiin valtakunnan mediassa asti. Opettajat olivat Ruusuvuoren takana, sillä he ymmärsivät monipuolisen lukemisen merkityksen oppilaiden lukutaidon kehittäjänä.

Opettajana Raija oli innostava, rohkaiseva ja kannustava. Hän osasi problematisoida asioita niin, että samalla kun puhuttiin kielestä ja kirjallisuudesta, opittiin myös jotain ihmisenä olemisesta, minuudesta ja koko ihmiskunnasta. Hän uskoi karjalaiseen tapaan: kyllä kaikesta selvitään.

Koulutyö merkitsi Raijalle paljon, mutta perhe sitäkin enemmän. Yhteiset sunnuntaiateriat keskusteluineen ja kesät Ke­miössä olivat hänelle elämän kohokohtia.

Leena Kirstinä

Elina Kouki

Jussi Helminen


Kirjoittajat ovat Raija Ruusuvuoren ystäviä ja työtovereita sekä oppilas.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet