Muistot    |   Muistokirjoitus

Kirsti Aaltonen 1945–2021

Valtiotieteen maisteri

Valtiotieteen maisteri Kirsti KitiElina Marjatta Aaltonen kuoli sappitiehyen syöpään 4. helmikuuta 2021 Helsingissä. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. syyskuuta 1945.

Töölössä kasvanut pieni ja pippurinen Kiti viihtyi lapsena parhaiten poikien kanssa, ja hänen veljensä Jusan kaverit olivat hänenkin kavereitaan. Lapsuuden kesät vietettiin Kitössä.

Aaltonen tuli äidiksi ja meni naimisiin vain 19-vuotiaana 1964. Hän valmistui ylioppilaaksi Munkkivuoren yhteiskoulusta 1967 ja valtiotieteiden maisteriksi 1976.

Aaltonen heittäytyi innokkaasti politisoituneeseen opiskeluelämään. Kiihkeitten opiskeluvuosien jälkeen hän rauhoittui hoitamaan hallinnollisia tehtäviä valtion leivissä, mutta hänen vasemmistosympatiansa säilyivät. Vapunpäivän marsseja ei jäänyt välistä.

Helsingin yliopiston rehtorin­viraston opintoasiaintoimistossa Aaltonen toimi 1976–1990, osan ajasta päällikkönä.

Vuonna 1989 professori Helge Gyllenberg löysi hänet perusteilla olevaan Helsingin yliopiston Biotekniikan instituuttiin. Aaltonen toimi 1990–2000 sen hallintopäällikkönä ja osan ajasta varajohtajana. Hän totesi ajan olleen mielenkiintoisimman työurallaan. Näinä vuosina Suomen yliopistot ja tiede kansainvälistyivät nopeasti ja tieteen rahoitus kasvoi. Biotekniikan instituutista kehittyi Aaltosen aikana kansainvälisen tason tutkimuslaitos.

Vuonna 2000 Aaltonen siirtyi Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen Cimon apulaisjohtajaksi. Vuodesta 2010 hän toimi Cimon vt. johtajana eläkkeelle siirtymiseensä asti.

Nopeasti kasvavassa organisaatiossa Aaltosen hallinnollisille taidoille oli käyttöä. Erityisen tärkeitä hänelle olivat suomen­kielen opetus ulkomaisissa yli­opistoissa sekä opettajien työ­ehdot ja sosiaaliturva.

Kitin ja Veronika Braithwaiten syvä ystävyys syttyi ensitapaamisesta 1978. Yhdessä he tekivät autoretkiä Veronikan kesäasunnolle ”Volgan mutkaan” Ustjen kylään joka vuosi. Kiti teki vaikutuksen Veronikan venäläisiin ­intellektuelliystäviin lukeneisuudellaan ja tietomäärällään.

Kitin sunnuntaipäivälliset olivat legendaarisia. Niihin kokoontui värikäs joukko eri alojen taitajia nauttimaan Kitin loihtimista herkuista sekä innostavasta keskustelusta. Kiti erikoistui erityisesti ranskalaiseen keittiöön.

Kitin sairaus todettiin kolme vuotta sitten, mutta silti lopullinen poismeno tuntui yllättävältä. Pariisilaisen intellektuelli Kiti valloitti mielen ja sydämen, elämä oli hänelle älyllinen matka. Kiti luki jokaisen tiellensä sattuneen kirjan, eikä hänen kiinnostuksensa uusiin asioihin koskaan hiipunut.

Loppumetreillä hän toivoi ystäviensä muistelevan häntä valmistamalla hummeria voikastikkeessa. Seuraavana päivänä hän kertoi vielä googlanneensa sopivia reseptejä.

Veronika Braithwaite

Heikki Koistinen

Mikael Aaltonen

Kirjoittajat ovat Kirsti Aaltosen ystäviä ja poika.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet