Muistot    |   Muistokirjoitus

Jorma Nevanlinna 1944–2021

Asianajaja

Asianajaja Jorma Nevanlinna kuoli 20. helmikuuta 2021 kotonaan Helsingissä. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Helsingissä 19. marraskuuta 1944.

Nevanlinnan lapsuuteen vaikutti Kai-isän kuolema 1950, jonka jälkeen suku ja isoisä, matemaatikko Rolf Nevanlinna, ottivat kasvatusvastuuta hänestä. Poikkeukselliseen lapsuuteen kuuluivat vahvasti Lohjanjärven kesät sisarusten ja serkkujen kanssa.

Valmistuttuaan Helsingin yli­opistosta Nevanlinna aloitti ammattinsa Asianajotoimisto Niemelä & Relanderissa. Toimistosta tuli myöhemmin hänen omansa yli 35 vuotta kestäneellä ansiokkaalla uralla.

Asianajajan on lain mukaan oltava rehellinen, ominaisuuksiltaan ja elämäntavoiltaan sopiva ammattiinsa. Jorma Nevanlinna oli kaikkea tätä: hyvä ja viisas lakimies, sanansa aina pitävä, vilpittömästi sovinnollisiin ratkaisuihin pyrkivä, ei riidan haastaja, yllyttäjä. Myös hänen kollegansa luottivat häneen omissa asioissaan.

Nevanlinnan asianajotehtävät olivat hyvin eri aloilta. Kaikkiin asioihin hän perehtyi koko sydämellään. Ihmisten asema ei vaikuttanut hänen työskentelyynsä. Hänelle kaikki olivat yhtä tärkeitä, niin pienet toimeksiannot kuin pitkäkestoiset oikeudenkäynnit.

Korkeaa ammattietiikkaa kuvastavat myös pitkät luottamustehtävät Suomen asianajajaliitossa, mm. eettisessä valiokunnassa ja Suomalaisen yhteiskoulun hallituksessa.

Harrastuksissaan Jorma oli hämmästyttävän monipuolinen ja tasokas: hän valokuvasi, maalasi, kirjoitti, tutki antiikkia, postimerkkeili, luki laajasti, pelasi shakkia, liikkui tenniskentillä, kiekkokaukaloissa, rallitaipaleilla. Harrastuksiin liittyi läheiset ystävyydet.

Luonto oli hänelle rakas. Nuuksion nuoruuden telttakaverit kulkivat Lappiin kymmenille vaelluksille. Utsjoesta tuli Jorman Lapin-koti, siellä hän kävi seitsemän vuosikymmenen ajan. Luonto kuului olennaisesti Jorman perheeseen. Vaimon ja lasten kanssa vietettiin onnen aikoja Hiidenvedellä ja tehtiin retkiä, Lappiinkin.

Avioliitto 1969 Kaarinan (o.s. Sarva) kanssa kesti lähes 30 vuotta. Avioliitosta syntyivät lapset Jussi ja Vera. Perhe, lapset ja lastenlapset, merkitsivät Jormalle hyvin paljon. Hän kertoi ilolla heidän elämästään ja tuki heitä kaikin tavoin.

Jorma avioitui myöhemmällä iällä toisen kerran. Raija Rymin, venäjän kielen ja kirjallisuuden tuntija, opettaja ja suomentaja, toi mukanaan ystäväpiirin, joka oli Jormalle rakas ja läheinen.

Elämänarvojensa mukaisesti Jorma auttoi Raija Rymin-Nevanlinnan rahaston perustamisessa Helsingin yliopistoon. Rahasto syntyi Raijan testamenttilahjoituksella tukemaan venäläisen kirjallisuuden tutkimusta, kääntämistä.

Jussi Nevanlinna

Vera Nevanlinna

Sakari Arkio


Kirjoittajat ovat Jorma Nevanlinnan lapset sekä pitkäaikainen ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet