Muistot    |   Muistokirjoitus

Heli Suominen 1924–2020

Talousjohtaja

Talousjohtaja Heli (Helmi) Suominen (o.s. Leppänen) kuoli Tampereella 28. lokakuuta 2020. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Hämeenkyrössä 23. marraskuuta 1924.

Suominen toimi koko elämänsä yrittäjänä yhdessä aviomiehensä Paavon kanssa. Hän oli valoisa, huumorintajuinen, yhteistyökykyinen ja pidetty ihminen.

Heli Leppänen syntyi hyvin toivottuna lapsena. Hänellä oli isoveli Aarne, mutta kaksi isosiskoa oli kuollut pienenä 1920-luvun kuumetautiin. Perheen isä oli kirvesmies ja pienurakoitsija, äiti hoiti pikkutilaa ja perhettä. Isä, joka oli itse käynyt vain kiertokoulun, halusi kouluttaa sekä tytärtään että poikaansa.

Leppänen kirjoitti ylioppilaaksi erittäin hyvin arvosanoin, mutta ei päässyt opiskelemaan Kauppakorkeakouluun, sillä samaan aikaan tuli viisi ikäluokkaa poikia sodasta ja kouluun pääsyyn vaikutti silloin myös isän ammatti. Hän pääsi opiskelemaan Tampereen kauppaopiston ylioppilasluokalle, josta valmistui ylioppilasmerkonomiksi.

Heli Leppänen tapasi tulevan aviomiehensä Paavo Suomisen vuonna 1943 häissä Hämeenkyrössä. He perustivat yhdessä kylmälaitteita valmistavan yrityksen Huurteen vuonna 1946, jolloin menivät myös naimisiin.

Heli Suominen hoiti Huurteen talousasioita hyvällä ammattitaidolla. Työ oli keskeinen elämän sisältö – sitä kautta tuli myös paljon ihmissuhteita, matkoja ja yhdistystoimintaa. Hän sai myös elämänsä aikana kokea yhteiskunnan suuren asennemuutoksen yrittäjiä kohtaan. 1960-luvulla yrittäjiä pidettiin pahantekijöinä ja riistäjinä, mikä suuresti loukkasi hänen oikeudentuntoaan. Vähitellen asenne muuttui ja yhteiskunnassa huomattiin yrittäjien merkitys elinkeinoelämässä ja työllistäjinä.

Helin työura Huurteessa kesti yli 40 vuotta. Sinä aikana Huurre kasvoi kahden hengen yrityksestä 800 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Heli sai myös kokea 1990-luvun laman, missä pankit kaappasivat yrityksiä, myös Huurre oy:n.

Heli oli lapsena saanut käydä tätiensä kanssa Tampereella teatterissa, ja tämä harrastus säilyi hänellä koko elämän. Heli rakasti myös musiikkia ja muun muassa vei perhettään Savonlinnan oopperajuhlille 1960-luvulta lähtien. Heli oli aktiivinen monissa yhdistyksissä, ja hänellä oli laaja ystäväverkosto. Eläkepäi­viään hän vietti talvisin Floridassa. Viimeiset vuodet Heli oli hoitokodissa, kun vanhuuden dementia vei toimintakyvyn.

Tärkeintä Helille oli elämässään perhe, lapset ja lastenlapset. Rakas aviomies Paavo oli hänen kumppaninsa 77 vuotta.

Pipsa Suominen

Elina Tolppanen


Kirjoittajat ovat Heli Suomisen tytär ja tyttärentytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet