Muistot    |   Muistokirjoitus

Lars Lyberg 1944-2021

Professori

Professori Lars Lyberg kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 76-vuotiaana Tyresössä 1. maaliskuuta 2021. Hän oli syntynyt Tukholmassa 1. joulukuuta 1944.

Lars Lyberg oli ruotsalainen tilastotieteilijä, joka vaikutti merkittävästi tilastoalan kehittymiseen ja laatutyön käyttöönottoon pohjoismaisessa tilastotoimessa ja kansainvälisestikin.

Lars Lyberg aloitti ammatillisen uransa vuonna 1966 Ruotsin tilastovirastossa SBC:ssä, jossa hän toimi tutkimuksen ja menetelmien vastuutehtävissä. Hän siirtyi eläkkeelle vuonna 2010.

Hänellä oli myös mittava ura tiedemiehenä ja tutkijana. Lyberg oli muun muassa Tukholman yliopiston osa-aikainen tilastotieteen professori vuosina 2003–2015. Eläkkeelle jäätyään hän jatkoi tieteellistä työtään ja muita kansainvälisiä aktiviteettejaan.

Merkittävä tieteellinen työ koski otantatutkimusten virhelähteitä ja niin sanotun kokonaisvirheen (Total Survey Error) tilastollisia hallintamenetelmiä. Hän osallistui lukuisien laajalti käytettyjen menetelmäteosten laadintaan ja julkaisi alalta suuren määrän artikkeleita. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi Wiley-kustantamon vuonna 2017 julkaisema Total Survey Error in Practice.

Lars Lyberg oli alansa yhdeksi johtavista tieteellisistä lehdiksi nousseen International Journal of Official Statistics (JOS) -julkaisun alkuunpanija ja toimi päätoimittajana 25 vuotta. Hän toimi myös alan kansainvälisen järjestön (IASS) puheenjohtajana ja oli mukana muidenkin alan järjestöjen toiminnassa. Hän sai arvostettuja kunnianosoituksia niin Euroopasta kuin Yhdysvalloista. Merkittävin niistä lienee elämäntyöpalkinto American Association for Political and Opinion Research -järjestöltä vuonna 2018.

Lyberg vaikutti osaltaan merkittävästi monien tilastovirastojen siirtymiseen tilastoalan laatuajattelussa kokonaislaadun hallintaan.

Euroopan tilastojärjestelmää koskeva laatukonferenssi pidettiin 2001 Tukholmassa. Laatukonferensseja on sittemmin pidetty joka toinen vuosi; Suomessa tilaisuus oli 2010.

Lars Lybergin pitkäaikaisen laatutyön perintönä voidaan pitää Euroopan tilastojärjestelmän laatukehikko ja käytännesäännöt -kokonaisuutta, the Code of Practice of the European Statistics, jota myös Suomessa käytetään.

Larsia kaipaamaan jäävät hänen vaimonsa Lilli Japec, hänen perheensä sekä laaja kansainvälinen survey-tutkimuksen yhteisö, jonka kantavia voimia hän oli.

Johanna Laiho-Kauranne

Kari Djerf

Risto Lehtonen


Kirjoittajat ovat Lars Lybergin ammatillisia yhteistyökumppaneita ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet