Muistot    |   Muistokirjoitus

Juhani Sipiläinen 1931–2021

Opetusneuvos

Opetusneuvos, entinen kansanedustaja Juhani Sipiläinen kuoli 14. maaliskuuta Helsingissä. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Terijoella 7. joulukuuta 1931.

Suurimman osan elämästään Sipiläinen asui ja vaikutti Lappeenrannassa. Hän oli pitkään aktiivisesti mukana Lappeenrannan kunnallispolitiikassa toimien sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston vara­puheenjohtajana ja eri lautakuntien jäsenenä sekä Etelä-Karjalan asuntotuotanto oy:n ja kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajana.

Vuosiksi 1975–1979 Sipiläinen valittiin eduskuntaan, jossa hän toimi muun muassa sivistys­valiokunnassa. Hän edusti Libe­raalista kansanpuoluetta ja oli myös puolueen varapuheen­johtajana.

Vuoden 1979 vaaleissa Sipiläinen putosi toiselta kaudelta viidellä äänellä, vaikka häntä pidettiin varmana läpimenijänä. Puolueen luottamuselimissä hän vaikutti vuoteen 1984 saakka. Presidentin valitsijamiehenä Sipiläinen oli 1978.

Sipiläinen toimi aktiivisesti myös opettajien ammattiasioissa ja oli muun muassa OAJ:n hallituksessa. Opetusneuvoksen arvonimen Sipiläinen sai 1992. Hän oli myös mukana eri tasoilla rakentamassa Suomeen peruskoulujärjestelmää, mitä hän piti yhtenä maamme tärkeimmistä yhteiskunnallisista uudistuksista.

Sodan aikana Sipiläisen perhe joutui kahteen kertaan jättämään kotinsa ja päätyi asumaan monen muun terijokelaisen evakon tavoin Järvenpäähän.

Sipiläinen tapasi vaimonsa Mirjan opiskellessaan opettajaksi Helsingissä. Avioiduttuaan he päätyivät 1957 asumaan Mirjan kotikaupunkiin Lappeenrantaan ja työskentelemään opettajina. Perheeseen syntyi kolme lasta.

Eläkkeelle jäämisen jälkeen 1991 Sipiläiselle oli mieluisaa erityisesti purjehtiminen ja tennis. Hän toimi Lappeenrannan pursiseuran puheenjohtajana ja oli mukana pelastamassa Lappeenrannan linnoituksen urheilu­taloa.

Kunnallisvaaliehdokkaaksi Sipiläinen ei enää lähtenyt, vaikka oli 1990-luvun puolivälissä tukemassa Lappeenrannan sitoutumatonta Myö-liikettä ja oli sen jäsen.

Taipalsaarelta hankittu kesäpaikka muodostui tärkeäksi suvun ja ystävien kokoontumis­paikaksi. Helsinkiin lähelle lapsia ja heidän perheitään Sipiläiset muuttivat 2008. He asettuivat senioritaloon, jonka yhteydessä olevassa hoitokodissa Alzheimerin tautia sairastava Sipiläinen vietti elämänsä kaksi viimeistä vuotta.

Lapsenlapsia Sipiläisellä on seitsemän ja lapsenlapsenlapsia kaksi, jotka hän ehti vielä nähdä. Isoisän eli papan roolia hän piti tärkeänä.

Sipiläinen oli pidetty opettaja. Hänet tunnettiin rauhallisena ja rakentavana, yhteistyöhakuisena henkilönä. Hän kutsui itseään usein leikkisästi hitaaksi karjalaiseksi.

Risto Rautava

Olli Seppälä

Kirjoittajat ovat Juhani Sipiläisen vävyjä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet