Muistot    |   Muistokirjoitus

Matti A. Takala 1956–2021

Muusikko

Muusikko Matti Antero Takala kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotikaupungissaan Tampereella 27. maaliskuuta 2021. Hän oli 65-vuotias, syntynyt 5. helmikuuta 1956 Töysässä.

Rumpalina itseoppineesta lahjakkuudesta vihjattiin kesällä 1977 uutta kokoonpanoa etsineelle Juice Leskiselle, joka kirjassaan Kuka murhasi rock’n’roll tähden kertoo ensikohtaamisestaan Takalan kanssa. Koesoitto pidettiin Töysän puusepänliikkeessä, jossa Takala harjoitteli isänsä verstaalla, ja teki lähtemättömän vaikutuksen taidoillaan, vaikka soittikin legendanhohtoisesti puukengät jalassa.

”Me olemme vilpittömän hämmästyneitä. Ja ihastuneita”, kirjoitti Leskinen kirjaansa, ja pyysi Takalan oitis uuteen Slam-yhtyeeseensä.

Pohjanmaalla Takala oli soittanut mm. töysäläisbändissä Lapuanliike, jonka provosoiva nimi ei helpottanut esiintymistilaisuuksien saamista.

Matti A. Takala soitti Slamin Tauko-trilogian vuosina 1978–80 ilmestyneillä albumeilla ja muun muassa kappaleilla Viidestoista yö, Ei elämästä selviä hengissä, Outoon valoon, Pilvee ­pilvee ja Paperitähdet.

Juice-vuosien jälkeen Takala jatkoi luontevasti monien muiden Tampereella vaikuttaneiden huippumuusikkojen kanssa muun muassa Heikki Silvennoisen ja Dave Lindholmin johtamissa kokoonpanoissa.

Yhdysvaltalaisen jazzrumpalin Billy Cobhamin innoittamana kehittynyt Takalan soittotyyli pääsi oikeuksiinsa muun muassa kitaristi Jartse Tuomisen kanssa pyöritetyssä fuusiojazzryhmässä Takala Project. Ajan myötä musiikintekemisen tahti laantui projektiluontoiseksi, mutta kutsumanimi ”Töysän Cobham” ei unohtunut.

Jo ammattiuransa alkuvaiheissa Takala soitti metallirummuilla, joita suunnitteli ja valmisti yhdessä ystävänsä Espe Marjamäen kanssa. Erityisvalmisteisia settejä tehtiin tilauksesta muillekin soittajille aina Remu Aaltosta myöten.

Matti A. Takala oli käsistään taitava ja monipuolinen tekijä, joka hallitsi monet materiaalit. Hän askarteli itse kaikki huonekalunsa ja hänen kädenjälkeään voi edelleen ihailla lukuisten tamperelaisravintoloiden paljon nähneissä baaritiskeissä.

Ystä­viään hän ilahdutti lahjoittamalla heille esimerkiksi itse teke­miään kitarahihnoja ja jousipyssyjä.

Joistain tempauksista kerrotaan yhä tarinoita. Matti A. Takala halusi lahjoittaa musiikintäyteisten 55-vuotisjuhliensa pääsylipputulot tamperelaissairaalan lastenosaston syöpäpotilaiden hyväksi. Kun byrokratia mutkisti aietta, rumpali keräsi rahat kirjekuoreen, vei sairaalaan, ja käski ”ostaa lapsille pleikkareita ja muuta”.

Arto Pajukallio
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet