Muistot    |   Muistokirjoitus

Kristian Gullichsen 1932–2021

Arkkitehti

Arkkitehti, professori Kristian Gullichsen kuoli 88-vuotiaana kotonaan Helsingissä 17. maaliskuuta 2021. Hän oli syntynyt 29. syyskuuta 1932.

Hän oli yksi maamme kansainvälisesti arvostetuimmista arkkitehdeista, jonka elämäntyö kattaa lähes koko arkkitehtuurin kentän. Pääkaupunkiseudulla hänen tunnetuimpia rakennuksiaan ovat Kauniaisten ja Malmin kirkot ja Helsingissä Stockmannin tavaratalon laajennus sekä Myllytien Olympos-asuinkerrostalot Kaivopuistossa.

Hänen merkittäviä kulttuuri­rakennuksiaan muualla Suomessa ovat Porin taidemuseo ja Pieksämäen kulttuurikeskus Poleeni. Espanjaan hän suunnitteli Lleidan kirjaston, Tukholmaan Suomen suurlähetystön sekä asuinkerrostaloja Suomeen, Saksaan ja Hollantiin.

Gullichsen tunnettiin jo 1960-luvulta lähtien myös taitavasti suunnitelluista pientaloista ja loma-asunnoista, joissa tiivistyivät pohjoisen luonnonläheisen asumisen ideaalit.

Gullichsenin arkkitehtuuri heijastaa eurooppalaisen modernismin perintöä, mutta se on samalla sidoksissa suomalaisen rakentamisen perinteeseen. Hänen rakennustensa hiottu laatu perustuu kauniisiin mittasuhteisiin, rikkaisiin tilavaikutelmiin, intiimin ja edustuksellisen mittakaavan vuorovaikutukseen sekä viimeisteltyihin yksityiskohtiin. Hänen työssään elämänmyönteisyys liittyy esteettiseen laatuun.

Tunnetun kulttuuriperheen vanhimpana lapsena Kristian kasvoi arkkitehtuurin, muotoilun ja kuvataiteen ympäröimänä. Hän oli Alvar Aallon suunnitteleman Villa Mairean ensimmäinen asukas muuttaessaan seitsenvuotiaana syksyllä 1939 upouuteen taloon vanhempien ollessa Suomen paviljongin avajaisissa New Yorkin maailmannäyttelyssä.

Työskenneltyään opiskelu­aikana mm. Alvar Aallon toimistossa hän perusti ensimmäisen toimiston vuonna 1961. Arkkitehtitoimisto Gullichsen-Kairamo-Vormala perustettiin 1973.

Toimiston työt edistivät merkittävästi suomalaisen arkkitehtuurin kansainvälistä arvostusta ja asemaa yhtenä maailman johtavista arkkitehtuurimaista. Toimiston avoimessa ja luovassa ilmapiirissä uudet arkkitehtipolvet oppivat ammatin käytäntöjä – työssä ja työn ulkopuolella.

Kristian Gullichsen oli Suomen Arkkitehtiliiton kunnia­jäsen. Hänen useita kotimaisia ja kansainvälisiä tunnustuksiaan ovat mm. Ranskan Arkkitehtuuriakatemian suuri kultamitali, Prinssi Eugen-mitali Ruotsissa, Rakennustaiteen valtionpalkinto (Erkki Kairamon ja Timo Vormalan kanssa), Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki ja Pro Finlandia.

Hänet palkittiin useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa.

Suunnittelutyönsä rinnalla Gullichsen avasi suomalaiselle arkkitehtuurille kansainvälisiä yhteyksiä toimiessaan Suomen rakennustaiteen museon ja Alvar Aalto -säätiön hallitusten johdossa, Alvar Aalto -symposium-organisaatiossa ja Mairea-sää­tiön puheenjohtajana sekä henkilökohtaisten kontaktiensa kautta.

Näissä tehtävissään hän myös edisti Aallon arkkitehtuuriperinnön arvostusta ja suojelua. Hän opetti arkkitehtuuria Helsingissä, Philadelphiassa, Amster­damissa ja Houstonissa sekä luennoi eri puolilla Eurooppaa ja Amerikan mannerta. Hän vieroksui arkkitehtuurin akateemista teoretisointia, mitä ilmentää hänen 80-vuotisjuhlakirjaansa puskuritarrasta napattu nimi – Theory Free Zone.

Gullichsenin persoonaa väritti hänen omaperäinen ja loppuun asti ehtymätön, kielellisten ­oivallusten täyttämä surrealistinen huumorinsa. Krissen sanoin: puolet arkkitehtuurista on tuuria.

Juhani Pallasmaa

Marja-Riitta Norri

Timo Vormala

Kirjoittajat ovat Kristian Gullichsenin ystäviä ja kollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet