Muistot    |   Muistokirjoitus

Fedi Vaivio 1927–2021

Emerituskansleri

Helsingin kauppakorkeakoulun emerituskansleri Fedi Vaivio kuoli Helsingissä 27. helmikuuta 2021. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Käkisalmessa 2. heinäkuuta 1927.

Fedi Vaivion lapsuus ei ollut helppo. Hän oli vain yhdeksänvuotias, kun hänen pankinjohtajaisänsä kuoli. Vaikeuksia lisäsi hänen oma sairastelunsa.

Vaivio kirjoitti vuonna 1946 ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta, jossa hän tutustui myös tulevaan vaimoonsa Kirstiin. Tuleva aviopari aloitti opiskelunsa Kauppakorkeakoulussa. Vaivio suoritti opintonsa poikkeuksellisen nopeasti ja väitteli tohtoriksi kansantaloustieteestä vuonna 1959. Hän oli määrätietoinen opinnoissaan ja tähtäsi jo nuorena akateemiselle uralle. Vaivio toimi aktiivisesti Taloustieteellisessä seurassa sekä Kansantaloudellisessa yhdistyksessä.

Vaivio oli henkeen ja vereen Kauppakorkeakoulun mies. Hän toimi Kauppakorkeakoulussa kansantaloustieteen professorina 30 vuoden ajan jääden eläkkeelle vuonna 1992, jonka jälkeen hän toimi vielä kanslerina kolme vuotta.

Vaiviolla oli kaksi uraa. Ensimmäinen ura professorina ja talousvaikuttajana. Toinen ura liittyi Helsingin kauppakorkeakoulun johtotehtäviin, ensin vararehtorina ja sen jälkeen rehtorina ja kanslerina. Hän myötävaikutti merkittävästi korkeakoulunsa kehittymiseen huippukauppakorkeakouluksi.

Vaivion julkaisut käsittelivät sekä mikroteoriaa että makro­teoriaa mutta myös liiketaloustiedettä. Hän ymmärsi matematiikan lisäksi käyttäytymistieteiden merkityksen taloudessa. Sen vuoksi hän oli haluttu ja toivottu ohjaaja monelle nuorelle tutkijalle niin Kauppakorkeakoulussa kuin Liiketaloustieteellisessä tutkimuslaitoksessa.

Opettajana Vaiviolla oli erinomainen kyky loihtia näkyvään muotoon abstrakteja asioita. Tässä suhteessa tunnetuin on hänen legendaariseksi tullut kiertokulkukaavionsa, kuvasarja siitä, mitä kansantalous on ja miten se toimii. Se julkaistiin Liiketaloudellisessa Aikakauskirjassa vuonna 1960 ja siinä kysynnän ja tarjonnan pääkomponenteista muotoutuu vaiheittain kansantalouden koko kuva.

Henkilönä Vaivio oli innostava ja johtajana aikaansa edellä. Aikana, jolloin johtamisen suuret linjat kohdistuivat rahavarojen ja tulevaisuuden johtamiseen, Vaivio oli jo selkeä ihmisten johtaja. Hän oli kielitaitoinen, laajasti verkottunut ja aina valmis avaamaan nuoremmille uusia ovia. Historiallista perspektiiviä hän aukaisi työtovereilleen ja oppilailleen kertomalla tapaamistaan suurista persoonista, mm. Itsenäisyyssenaatin jäsenestä O.W. Louhivuoresta.

Fedi Vaivio tuki meidänkin kaikkien akateemista uraa eri tavoin merkittävästi. Jäämme kaipaamaan hienoa herrasmiestä, jolla oli aina aikaa auttaa muita ja kuunnella heidän huoliaan. Perheen akateeminen perinne elää voimakkaana: Fedi ja Kirsti Vaivion poika Juhani on professorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Asko Korpela

Aatto Prihti

Jyrki Wallenius

Kirjoittajat ovat Fedi Vaivion läheisiä työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet