Muistot    |   Muistokirjoitus

Juha Kurkinen 1953–2021

Juristi

Juristi, varatuomari, ekonomi Juha Kurkinen kuoli covid-19:n aiheuttamaan tautiin Helsingissä 5. maaliskuuta 2021. Hän oli 67-vuotias, syntynyt Helsingissä 21. maaliskuuta 1953.

Nuoruusvuodet Kurkinen vietti Munkkiniemessä ja kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulusta 1973.

Kouluvuosiin kuului myös valtakunnallisen Taloustietokilpailun voitto 15-vuotiaana ja myöhemmin vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa.

Kurkinen valmistui juristiksi ja ekonomiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1976. Kahden akateemisen tutkinnon lisäksi hän sai varatuomarin arvon 1978.

Kurkisen aktiiviura lakimiehenä alkoi Vientitakuulaitoksessa ja Outokumpu oy:ssä 1978–1982.

Sen jälkeen hän toimi laki­asiainosaston päällikkönä Suomen Sokerissa sekä lakiasiainjohtajana ja varakonsernijohtajana Cultorissa.

Vuodesta 2000 alkaen Juha Kurkinen oli Danisco AS Suomen toimintojen johtaja ja koko konsernin lakiasiaintoimintojen johtaja sekä lopulta Danisco Finland Oy:n toimitusjohtaja.

Vuonna 2003 Kurkinen hankki enemmistöosakkuuden koulutusyhtiö Rastorista ja toimi sen hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana vuoteen 2016.

Kurkisen kokemusta juristina hyödynnettiin säännöllisesti myös Keskuskauppakamarin asiantuntijana.

Lisäksi hän toimi Helsingin Uusyrityskeskuksen hallitusten puheenjohtajana. Kurkinen toimi myös Espoon Sotaveteraanien tukineuvoston puheenjohtajana useita vuosia.

Juha Kurkisella oli merkittävä rooli Suomen bisnesenkelitoiminnan kehittäjänä ja sijoitustoiminnan profiilin nostamisessa merkittäväksi osaksi kansallista talouskeskustelua.

Kurkinen oli mukana aktivoimassa ”varakkaita ja viisaita” toimimaan isänmaan asialla sijoittamalla alkaviin kasvuyrityksiin.

Tämä konkretisoitui Kurkisen aloitteesta perustaa Fibanin bisnesenkeliverkosto vuonna 2010. Hän toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana 2010–2012, ja hänelle myönnettiin Fibanin kunniajäsenyys 2012.

Kurkisen toimintaa ohjasi vahvasti palo ”antaa takaisin” kaikesta kokemastaan, verkostoistaan sekä taloudellisesta menestyksestään uusien yrittäjien toiminnan edistämiseksi.

”Tässä kilpaillaan vapaa-ajasta”, Juha usein sanoi, ei niinkään taloudellisen maksimoinnin tarpeesta.

Vapaa-aikansa Juha vietti mökkeillen Mikkelissä ja Saariselällä.

Rakkaimpiin harrastuksiin kuuluivat myös viinit ja oma viinikellari. Tämän lisäksi klassinen musiikki oli lähellä sydäntä.

Juha toimi aktiivisesti vuosien ajan myös hyväntekeväisyydessä erityisesti kehittämässä kehitysvammaisten hyvinvointia ja asumisoloja.

Kurkisen perheeseen kuuluivat läheiset vaimo Sinikka sekä tytär Nina-Maria.

Claes Mikko Nielsen

Heikki Kurkinen

Sinikka Kurkinen

Kirjoittajat ovat Juha Kurkisen työtoveri, veli ja työtoveri sekä vaimo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet