Muistot    |   Muistokirjoitus

Pekka Salojärvi 1940–2021

Kustantaja

Kustantaja Pekka Tapani Salojärvi kuoli vaikean sairauden murtamana 12. maaliskuuta 2021 Jyväskylässä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Padasjoella 29. maaliskuuta 1940.

Pekka Salojärvi kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta 1960 ja valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta 1964. Samana vuonna perheen perustaneen nuoren miehen ura alkoi Gummeruksen myyntipäällikkönä. Jyväskyläläinen kustannusliike K. J. Gummerus oli 1930-luvun lopulla siirtynyt Pekka Salojärven vanhempien hoitoon ja hieman myöhemmin omistukseen.

Salojärvi aloitti Gummeruksen toimitusjohtajana 1970 isänsä kauppaneuvos Mauno Salojärven jälkeen. Kustannusliikkeen johtajana ja omistajana Salojärvi osoitti olevansa kyvykäs ja uudistusten merkityksen oivaltanut liikemies. Yhtiöittämiset ja uudet toimintatavat tekivät yhtiöstä kustannusalan edelläkävijän. Muutosten ja uudistusten aikaan liittyi myös puolison, Kreeta Salojärven, kehittämä ja johtama Kilokirja, joka oli aikanaan käsite.

Gummerus Kustannus siirtyi 1980-luvun puolivälissä Helsinkiin. Gummerus Kustannus menestyi pääkaupungissa hyvin. Vuonna 2003 Salojärvi luovutti Gummerus-yhtiöiden johdon seuraavalle sukupolvelle. Hän ehti nähdä senkin, että Salojärvien oli aika luopua kustannusyhtiöstä. Perheen yrittäjäperinne jatkuu uusilla alueilla.

Salojärvi vaikutti monissa talouselämän luottamustehtävissä. Hän oli muun massa Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen jäsen 19 vuotta ja Graafisen Teollisuuden Liiton puheenjohtaja 1995–98 sekä Teollisuuden Työnantajien Keskusliiton hallituksen jäsen 1996–98.

Salojärvi oli 1980-luvulla Keski-Suomen kauppakamarin puheenjohtaja ja Keskuskauppakamarin hallituksen jäsen. Hänen työnsä Jyväskylän yliopistosää­tiössä oli mittava. Salojärvi oli Jyväskylän yliopiston kunniatohtori.

Salojärvi menestyi liikemiehenä, mutta hänen elämäntyössään piirtyy kirkkaana myös ajatus rahaa suuremmista arvoista. Kirjojen kustantaminen merkitsi hänelle enemmän kuin liiketoimintaa.

Taiteen keräily oli tärkeä osa Salojärven elämää. Hän lahjoitti Keski-Suomen museolle arvokkaan kokoelman Suomen kultakauden taidetta. Taulut on sijoitettu Jyväskylän kaupungintalon tiloihin.

Lasse Kangas

Kirjoittaja on Pekka Salojärven ystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet