Muistot    |   Muistokirjoitus

Reino Kurki 1956–2021

Käsityöläinen

Käsityön moniosaaja, puutarhuri Reino Kurki kuoli 27. tammikuuta 2021 lyhyen sairauden murtamana 64-vuotiaana Tampereella. Hän oli syntynyt Lappeenrannassa 27. joulukuuta 1956.

Kansakoulun käytyään Kurki työskenteli radio-, tv- ja sähkötarvikeliikkeen myyjänä. Työ ei tarjonnut vain perehtymistä elektroniikkaan, vaan myös 1970-luvun yhteiskuntaan ja sen eri kerrostumiin.

Kurki muisteli, kuinka hän saattoi toimittaa television asiakkaalle, joka luku- ja kirjoitustaidottomana kuittasi tuotteen saaduksi merkitsemällä ruksin allekirjoituskohtaan.

Luonto ja käsillä tekeminen vetivät nuorta miestä. Kurki opiskeli Raipon puutarhakoulussa 1970–80-luvun taitteessa sekä jatkoi opiskelua maatalouslomittajaksi Kangasalla. Hän syvensi osaamistaan puistopuutarhurin opinnoilla Mäntsälässä ja Otavassa ja siirtyi maatalous­lomituksen jälkeen viherrakennustyöhön Kotkaan ja Tampereelle.

Käsillä tekeminen alkoi kiinnostaa häntä yhä enemmän ja niinpä Kurki puutarhatyön lomassa vuonna 1994 opiskeli sepän ammattiin Kuhmossa. Lasinpuhalluksen saloihin hän tutustui Ikaalisissa 1997.

Kaikenlainen käsillä tekeminen kiinnosti ja Kurki voitti muun muassa tuohityökilpailun tuohisormuksellaan, vaikka ei alaa muuten ollut kummemmin harrastanut. Hän muisteli vain, kuinka tuohisormuksia tehtiin lapsena. Kurjen käsityöt, niin sepän taonnat kuin lasipuhallustyöt ovat kovassa käytössä ja tulevat korkealaatuisina taidetöinä säilymään sukupolvelta toiselle.

2000-luvulla Reino siirtyi lopullisesti Tampereelle, sillä sepän työt eivät elättäneet. Ihmiset ostivat mieluummin ulkomaista halpatuontia kuin laadukkaasta teräksestä taottuja käyttö- ja koriste-esineitä. Koko elämän ajan Reinon työn ja opiskelun rinnalla kulki musiikki, itseoppineena hän soitti monia soittimia ja musisoi niin bändeissä, ystävien kanssa kuin omaksi ilokseen.

Muutaman vuoden Reino työskenteli Tampereen Pispalan Rajaportin saunan lämmittäjänä ja elämänsä loppuvuodet postin työntekijänä.

Kurjen ystävät muistavat hänet aina toiset ihmiset huomioivana, lämpimänä ja ystävällisenä ihmisenä.

Merja Saarikoski

Jouni Kurki


Kirjoittajat ovat Reino Kurjen sisko ja veli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet