Muistot    |   Muistokirjoitus

Kalervo Werkkala 1947–2021

Professori

Professori, sydän- ja verisuonikirurgian dosentti Kalervo Werkkala kuoli pitkäaikaiseen vakavaan sairauteen 6. helmikuuta Espoossa 73-vuotiaana. Hän oli syntynyt 28. toukokuuta 1947 Vilppulan Haikassa. Hän teki mittavan elämäntyönsä sydänkirurgina Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kirur­gian klinikalla.

Lääkärin ammatti oli Werkkalalle kutsumus. Uravalinnan ratkaisivat puhdas auttamisen halu ja lääketieteen kiinnostava maailma.

Hän lähti Sveitsiin opiskelemaan lääketiedettä ja valmistui Bernin yliopistosta 1974. Opiskeluvuosien aikana Werkkala tapasi niin ikään lääketiedettä opiskelemassa olleen Elvin. Pari avioitui, ja perheeseen syntyi viisi lasta.

Suomeen paluun jälkeen Werkkala erikoistui sydän -ja verisuonikirurgiaan. Uraan sisältyi paljon työtä Hyksissä, mutta myös yksityissektorilla, jolla hän mm. oli mukana aloittamassa avo­sydänkirurgiaa Sairaala Mehiläisessä 80-luvulla. Leikkaussalissa hän oli uupumaton ja taitava pyrkien kaikin keinoin parhaaseen tulokseen. Virkatyön, päivystysten ja yksityissektorilla tehdyn työn lisäksi hänellä riitti voimia, mielenkiintoa ja kun­nianhimoa tieteelliseen työskentelyyn (dosentuuri 1989).

Väitöskirjatyö (1987) kohdistui sydänkirurgian jälkeisiin infek­tioihin, ja jatkossakin yhteistyö infektiolääkäreiden kanssa oli saumatonta. Werkkala kohdisti merkittävän osan tutkimuksestaan sydänkirurgian komplikaatioiden kriittiseen tarkasteluun, mutta teki myös uraauurtavaa, innovatiivista tutkimustyötä kehittäen uusia menetelmiä vielä eläköidyttyäänkin.

2000-luvun alussa hänen erityinen mielenkiintonsa kohdistui robottikirurgiaan, ja hän oli tämän alueen uranuurtaja Suomessa. Professorin arvo hänelle myönnettiin 2012.

Werkkala oli myös aktiivinen ammatillisissa ja tieteellisissä yhdistyksissä. Jäsenyyksiä oli lukuisia, luottamustehtäviäkin, mm. puheenjohtajuus Suomen Thoraxkirurgisessa yhdistyksessä ja Angiologiayhdistyksessä sekä eri tehtävät kansainvälisessä European Society of Cardiovascular Surgery -yhdistyksessä. Werkkala loi myös mittavat kansainväliset verkostot. Jäätyään Hyksistä eläkkeelle hän toimi vielä Vaasan keskussairaalassa.

Werkkala piti yllä kotipaikkaansa Vilppulassa, joka oli perheelle vapaa-ajan tukikohta. Siellä vierailleet tapasivat leppoisan kiireettömän isännän, joka keskittyi sataprosenttisesti keskustelukumppaninsa asiaan.

Werkkala oli avoimesti kiinnostunut maailman tapahtumista ja sen ihmeistä. Kalervon lapsenlapsikin totesi: ”Pappa tietää kaiken, Googlessa on niin paljon turhaa”.

Tähtitiedettä ja musiikkia harrastanut Kalervo oli kiinnostunut myös historiasta. Vilppulassa viimeiset ajat viettänyt Kalervo kertoi innostuneesti kesäteatterista ja muista näkymistä. Oman pitäjän Vilppulan historia ja kulttuurin edistäminen olivat hänelle hyvin tärkeitä.

Kalervo säilytti verkkaisen rauhallisuutensa aina, kiireessä ja hätätilanteissakin. Hänen ei nähty koskaan juoksevan. Viime vuosina tavaramerkiksi muodostui potkulautailu Meilahden käytävillä: rauhalliset, harkitut potkut – kuin Kalervo itse. Hän oli työ­tovereidensa syvästi arvostama – ja aina valmis auttamaan, niin potilasta kuin myös kollegaa.

Ulla-Stina Salminen

Kirsi Romanoff

Eija Loueniva


Kirjoittajat ovat Kalervo Werkkalan kollega, tytär sekä käly.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet