Muistot    |   Muistokirjoitus

Marja Norha 1946–2021

Opettaja

Opettaja Marja Helena Norha kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen 27. maaliskuuta 2021 Hämeenkyrössä 74-vuotiaana. Hän oli syntynyt 14. joulukuuta 1946 Kotkassa, varttui Turussa, pääsi ylioppilaaksi Turun tyttölyseosta ja valmistui luokanopettajaksi. Tässä tehtävässä hän toimi ensin Liedon-Tarvasjoen kokeiluperuskoulussa vuodesta 1967 ja sen jälkeen Tarvasjoella Horristen ja Euran kouluissa vuoteen 2007, jolloin jäi eläkkeelle.

Hänet valittiin kahdesti Tarvasjoen kunnanvaltuustoon, ja hän toimi myös kulttuurilautakunnan ja veteraanitoimikunnan puheenjohtajana. Hän ideoi muun muassa kotiseutunsa Jokijuhlan ja ohjasi kesäteatterissa.

Norha kuului Nyströmin monihaaraiseen sivistyssukuun, jonka juuret juontavat Virtain pitäjään. Saman suvun edustajia olivat valokuvaaja, tutkimusmatkailija ja tietokirjailija I. K. Inha, arkkitehti Usko Nyström, kouluneuvos Solmu Nyström, tekstiilitaiteilija Toini Nyström, taiteilija ja olympiavoimistelija Tyyni Nyström sekä maisteri ja tietokirjailija Aamu Nyström. Suomennetun nimen otti ensimmäisenä käyttöön Aarni Norha, 100 metrin pikajuoksun Suomen mestari vuosilta 1912–1913.

Suvun kantapaikkoja ovat nimismies Väinö Nyströmin virkatalo Soinila ja Tyyni Nyströmin suunnittelema taiteilijahuvila Törmä Hämeenkyrössä. Eläkevuosinaan Marja Norha nautti lisäksi asumisesta Helsingin Punavuoressa sekä matkoista Euroopan kulttuurikaupunkeihin.

Hän jatkoi sukunsa perinteitä intohimoisena valokuvaajana ja lintujen tarkkailijana sekä kirjallisuuden ja musiikin harrastajana. Hänellä oli loputon laulujen varasto päässään. Kuolemaansa saakka hän opiskeli kieliä, viimeksi ranskaa ja viroa.

Opettajana Marja Norha tunnettiin innostavana ja kekseliäänä tunnelman luojana. Monet historian käänteet, lintulajit ja vesistöjen nimet hän opetti lapsille runojen, räppien ja yhteislaulun avulla. Liikuntaan erikoistuneena opettajana hän veti kyläläisten jumpparyhmää Hämeenkyrössä viime kesään saakka.

Marjan iloinen, välitön ja ystävällinen luonne tuli aina näkyviin hänen valloittavissa otteissaan. Hän arvosti perinteitä ja seurusteli yhtä luontevasti niin kirjallisissa ja lintutieteellisissä piireissä kuin kotipaikkojensa kansanihmisten parissa. Hän oli kolmesti naimisissa, viimeksi tohtori, kirjailija Panu Rajalan kanssa. Puolison lisäksi hänen lähipiiriinsä kuului kaksi lasta, kolme lastenlasta, kolme sisarusta perheineen.

Sirkka Norha

Salla Pulkkinen

Panu Rajala


Kirjoittajat ovat Marja Norhan serkku, tytär ja puoliso.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet