Muistot    |   Muistokirjoitus

Eeva-Liisa Pere 1958–2021

Toimittaja

Toimittaja Eeva-Liisa Pere kuoli 7. huhtikuuta 2021 Jorvin sairaalassa Espoossa pitkän sairauden jälkeen. Hän oli 63-vuo­tias, syntynyt Helsingissä 8. huhtikuuta 1958.

Kun taidokkaasti leikattu vaalea polkkatukka ja aito helminauha heilahtivat toimituksen ovesta, niiden mukana tuli Eeva-Liisa Pere, jonka seurassa aika ei todellakaan käynyt pitkäksi. Aina hänellä oli jokin kiinnostava tiedonjyvä jaettavanaan, tai mielenkiintoinen henkilö kiikarissaan – toisin sanoen lehden linjaan osuva juttuaihe.

Valmistuttuaan ekonomiksi ja jätettyään kauppakorkeakoulun ylioppilaslehden Contactorin päätoimittajan tehtävän Pere hakeutui Helsingin Sanomiin, ensin taloustoimitukseen ja myöhemmin viikonlopputoimitukseen.

Helsingin Sanomissa hän teki valtaosan urastaan Kuukausiliitteen toimittajana ja toimitussihteerinä. Myöhemmin hän siirtyi Taloussanomiin ja Gloria-lehtiperheen toimittajaksi ja toimituspäälliköksi.

Uransa lopuksi hän palasi jälleen Helsingin Sanomiin.

Laajan yleissivistyksensä ansiosta Pere ymmärsi, mikä journalismissa on tärkeää, oleellista ja totta. Hän oli omimmillaan kirjoittajana, mutta arvosti lehden visuaalisuutta ja kunnioitti kuvallista kerrontaa. Monipuolisen kielitaitonsa ansiosta hänet saattoi lähettää minne päin maailmaa tahansa, ja hän kykeni haastattelemaan kielellä kuin kielellä.

Hän oli taitavan ammattitoimittajan tapaan kiinnostunut todella monista asioista ja ilmiöistä, mutta erityisesti laajat henkilöjutut olivat hänen bravuureitaan. Hänen aiheensa ulottuivat Ruotsin pääministeristä Ingvar Carlssonista australialaiseen News Corporation -mediayhtiön omistajaan Rupert Murdochiin, ja taiteilija Tove Janssonista pankkiiri Björn Wahlroosiin.

Pere oli harvinaisen taitava suomen kielen käyttäjä. Hänen kielensä oli sujuvaa, soljuvaa ja tehokasta, eikä hän sortunut monimutkaisiin lauserakennelmiin tai sivistyssanoilla hienosteluun – vaikka hän tunsi ne kaikki erinomaisesti.

Hän oli samaan aikaan konservatiivinen ja hyvin liberaali. Hän hallitsi hyvät tavat mutta sai kuin vaivihkaa selville mediatalon kuumimmat uutiset ja puheenaiheet.

Toimittajana hän oli luotettava ja kekseliäs, esinaisena hän löysi nuoria lahjakkuuksia ja antoi heille vapauksia ja rajoja kehittää kykyjään ja osaamistaan.

Pomotkin saivat häneltä tukea ja vinkkejä siihen, miten toimitusta tulee johtaa ja huomioida.

Hän oli kiinnostunut ympäröivästä maailmasta ja journalismista, mutta ennen kaikkea hän oli Juhanin ja Sakarin äiti. Pojat saivat toimitustyön tuoksinassa – sangen tiheään – puhelinsoittoja äidiltä. Sitä vinkkien virtaa ja tiivistä tukea!

Saimme vuosikymmenten mittaan nähdä Peren kaikki mukavat puolet, sillä teimme yhdessä töitä ja monia Nuorsuomalaisen sanomalehtimiesyhdistyksen unohtumattomia ulkomaanmatkoja.

Jäämme kaipaamaan matkakaveriamme, jonka maallinen matka päättyi päivää ennen syntymäpäivää.

Heleena Savela

Sami Sykkö


Kirjoittajat ovat Peren ystäviä ja kollegoita. Savela on entinen Helsingin Sanomien ja Sykkö entinen Gloria-lehden päätoimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet