Muistot    |   Muistokirjoitus

Pirkko Ropponen 1930–2020

Taidegraafikko

Taidegraafikko Pirkko Ropponen kuoli 90-vuotiaana 29. lokakuuta 2020 Pornaisissa. Hän syntyi 17. heinäkuuta 1930 Val­kealassa ja asui lapsuus- ja nuoruusvuosinaan Karjalassa, Laatokan pohjoispuolella, Pitkärannassa, ja Sortavalassa.

Monipuolinen taiteilija teki pitkän uransa aikana maalauksia, grafiikkaa, tekstiilitaidetta, keramiikkaa ja kirjoitti runoja. Hän myös opetti ja toimi kriitikkona ja taide-elämän puolestapuhujana ja vaikuttajana.

Ropponen aloitti uransa tekstiilisuunnittelijana. Hän oli Tampellan ensimmäisiä painokankaiden suunnittelijoita jo 1950-luvulla. Vuosina 1960–68 Ropponen suunnitteli pakkauksia SOK:n mainososastolla sekä suunnitteli edelleen myös painokankaita eri yrityksille. Samaan aikaan hän opiskeli taidegrafiikkaa professori Aukusti Tuhkan oppilaana.

Ropponen osallistui uransa aikana kymmeniin näyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Tekstiilisuunnittelun tuloksia oli eri näyttelyissä jo vuodesta 1959 alkaen. Ensimmäisen 16 vedoksen grafiikkanäyttelyn hän piti hotelli Tornissa vuonna 1963. Hänen teoksiaan on monen museon, pankin ja kunnan kokoelmissa, myös ulkomailla.

Ropponen opiskeli useissa taidekouluissa Suomessa ja jatkoi opintojaan Pariisissa, Cité des Arts -taidekoulussa sekä Leningradin ja Unkarin taideakate­mioissa 1970-luvun alussa. Vapaana taiteilijanakin Ropponen on tehnyt grafiikan ja maalausten rinnalla kuvakudoksia.

Ahkera piirtäminen, musiikki ja kirjallisuus olivat hänelle tärkeitä harrastuksia eri urheilu­lajien ohessa koko lapsuuden. Ropponen piirsi paperinukkeja, ja suunnitteli myös vaatemallistot niille. Hän osallistui piirustuskilpailuihin menestyksekkäästi jo koululaisesta lähtien. Karjalaiset juuret vaikuttivat koko elämän ajan vahvasti. Siihen liittyivät niin Tampellan aikana syntyneet kangasmallistot 1950-luvulta kuin myös myöhemmin syntyneet ikonit. Ortodoksisuus kiinnosti ja hän kävi luostareissa.

Sotien jälkeen Ropponen asui Savossa ja Tampereella, myöhemmin työ ja opinnot veivät Helsinkiin ja ulkomaille, Pariisiin, Leningradiin ja Budapestiin.

Vuodesta 1975 Ropponen asui Tuusulan Jokelassa ja hän toimi tarmokkaasti myös uuden kotiseutunsa tallentajana, niin taiteilijana kuin kotiseututyöhön paneutuen. Hän oli mukana perustamassa Tuusulan Taideseuraa 1977. Hän keräsi paikalliset taiteilijat kokoon pian Jokelaan muutettuaan, ja tämän ansiosta saatiin järjestettyä lukuisia näyttelyitä.

Myöhemmin hän oli perustamassa myös Jokela-seuraa, jonka puheenjohtajana ja sihteerinä hän toimi, sekä hoiti Jokelan museota ja Wiklundin taidegalle­riaa vuodesta 1986. Jokelalaisten mielipiteitäkin jakanut tiilitehtaan suojelupäätöksen vaatiminen oli yksi Pirkon tänä päivänäkin näkyvistä teoista. Jokelan tiilitehtaasta tehtiin suojelupäätös vuonna 2000.

Hän oli myös Helsingin ja Viipurin taiteilijaseurojen, Jokelan karjalaisten ja Karjalaliiton pitkäaikainen jäsen. Viimeisimmät muistuttivat ja pitivät ajatukset tiiviisti vanhassa kotiseudussa, jonka vaikutukset ovat näkyneet niin hänen taiteessaan kuin myös tekstiileissä.

Pirkko Ropposen monipuoliseen toimintaan kuului myös opetustyötä Jokelan kansalaisopistossa. Hän toimi kuvataideohjaajana ja nukketeatterin opettajana.

Lotta Hillo

Kirjoittaja on Pirkko Ropposen kummityttö.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet