Muistot    |   Muistokirjoitus

Kaisa Vuorisalo 1941–2021

Valiokuntaneuvos

Valiokuntaneuvos, varatuomari Kaisa Maija Vuorisalo kuoli 79-vuotiaana 25. maaliskuuta 2021 Helsingissä. Hän oli syntynyt Helsingissä 16. marraskuuta 1941.

Varatuomari-isän koulutus ja työ oikeuskanslerin viraston kansliapäällikkönä heijastui kodin arvoihin ja Vuorisalon ammatinvalintaan. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Töölön yhteislyseosta 1960 ja valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1965.

Auskultoituaan Saarijärven tuomiokunnassa Vuorisalo työskenteli Espoon kauppalassa vuodesta 1968 mm. järjestysoikeuden lainoppineena sihteerinä ja oikeusneuvosmiehenä.

Ensi kosketuksensa eduskuntaan Vuorisalo sai toimiessaan kokoomuksen edustakuntaryhmän ryhmäsihteerinä vuosina 1976–1978. Hänet nimitettiin ensimmäisenä naisena valiokuntasihteeriksi eduskunnan valiokuntasihteeristöön, missä hän teki elämäntyönsä.

Kaisa Vuorisalo toimi lakivaliokunnan sihteerinä 1978–2006, minkä ohella hän toimi valtio­varainvaliokunnassa, pankki­valiokunnassa ja sivistysvaliokunnassa. Valiokunta­sihteerin työ oli Vuorisalolle omiaan: so­siaalisena ihmisenä hänelle oli luontaista yhteistyö kansanedustajien kanssa samalla, kun hänellä oli vahvat valmiudet ja kiinnostus paneutua valtiopäiväasioihin ja valmistella valiokunnan päätökset. Valiokunnan puheenjohtajalle hän oli aisapari, jonka syvälliseen asiantuntemukseen pystyi luottamaan.

Vuorisalon toimiessa sihteerinä lakivaliokunta käsitteli mm. suuret rikos- ja prosessioikeuden uudistukset sekä osallistui Suomen ETA- ja EU-jäsenyyteen liittyneiden esitysten käsittelyyn. Valiokunnassa oli hänen aikanaan käsiteltävänä myös asioita, jotka jakoivat vahvasti mieli­pi­teitä, kuten vuonna 2001 säädetty ns. parisuhdelaki. Tällaisten asioiden valmistelussa korostui Vuorisalon taito sovittaa yhteen jäsenten erilaiset arvot ja mieli­piteet valiokunnan päätöksiin.

Valiokuntatyö muuttui monin tavoin Vuorisalon uran aikana. Valiokuntajärjestelmä uudistettiin vuonna 1990, asianhallintajärjestelmä ja valiokuntien sähköiset asiakirjat otettiin käyttöön. Vuorisalo oli aktiivinen ­uudistaja ja ahkeroi monissa kehittämishankkeissa, joiden tulokset ovat edelleen valiokuntien käytössä.

Kaisa Vuorisalo oli helposti lähestyttävä ja valmis palvelemaan kansanedustajia ja auttamaan kollegojaan myös omien kiireittensä keskellä.

Työuransa jälkeen Vuorisalo toimi mm. usean vuoden ajan eduskunnan eläkeläiskerhon puheenjohtajana ja Helsingin seniorifoorumissa. Suvun kesäpaikka Loviisan saaristossa oli hänelle tärkeä paikka rentoutua yhdessä pojan perheen kanssa ja puutarhanhoidon parissa.

Henrik Lax

Timo Tuovinen

Kirjoittajat ovat Kaisa Vuorisalon työtovereita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet