Muistot    |   Muistokirjoitus

Pekka Honka 1939–2021

Majuri

MAJURI Paavo Pekka Honka kuoli 81-vuotiaana Oulussa 12. maaliskuuta 2021 kotonaan nukkuessaan. Hän oli syntynyt Temmeksellä 25. marraskuuta 1939.

Perheen pienet lapset Pekka ja pikkuveli Ilkka kokivat suuren surun, kun Anni-äiti menehtyi sodan jälkeen onnettomuudessa. Veljekset muuttivat Pauli-isän sukutilalle Jokelaan. Maatilaelämä opetti veljekset ahkeraan työntekoon, arvostamaan luontoa ja kunnioittamaan ihmisiä.

Honka tapasi lukiossa Kemijärvellä loppuelämänsä rakkauden, Pirkon. Parin häät pidettiin Sallan kirkossa 1965. Hongan erinomaisesti suoritettu varusmiespalvelus poiki hänelle töitä niin kutsutun kesävänrikin tehtävissä. Hän otti työn vastaan, ja ura puolustusvoimilla alkoi.

KADETTIKOULUUN Santahaminaan Honka siirtyi 1963. Presidentti Kekkonen ylensi kadetit luutnanteiksi 1966. Työ ja uudet tehtävät alkoivat Kajaanissa, jonne Hongan perhe muutti asumaan. Kajaanissa syntyivät lapset Juha ja Tiina.

Vuonna 1975 Honka sai siirron Ouluun, josta muodostui perheelle kotikaupunki. Oulussa hän toimi ensin Pohjois-Suomen sotilasläänin esikunnassa, sitten Pohjan Pioneerikomppanian päällikkönä ja lopuksi Oulun sotilaspiirin esikunnan koulutustoimiston päällikkönä. Presidentti Kekkonen ylensi Hongan majuriksi 1982. Honka siirtyi reserviin 1989, jolloin hän vietti 50-vuotisjuhliaan.

URHEILU oli aina lähellä Hongan sydäntä. Hän kilpaili nuorena yleisurheilussa. Harrastuksena juoksu säilyi koko elämän. Työvuosinaan hänet saatettiin nähdä juoksulenkillä jopa lounastauolla. Iän karttuessa Honka aloitti myös ampumahiihdon, jossa kilpaili ahkerasti.

Vastapainona urheilulle taidemaalaus ja piirtäminen olivat hänen harras harrastuksensa. Honka toimi aktiivisesti Leinosen sukuseuran hallituksessa ja muun muassa suunnitteli Leinosen sukuvaakunan.

Kalastus ja metsästys olivat intohimo, joka vei Hongan reissuille ympäri Suomea. Viimeisimmät marjareissut sijoittuivat 2020 elokuulle, jolloin kertyi litrakaupalla mustikoita.

Vakuuttavan ja karismaattisen olemuksen sekä säntillisen luonteen lisäksi Honka oli erittäin elämäniloinen ja auttavainen. Perhe ja läheiset olivat hänelle kaikki kaikessa. Reserviin siirtymisen jälkeen hänen tärkeä tehtävänsä oli toimia pappana kolmelle lapsenlapselleen.

Hän opetti lapsenlapsilleen hyödyllisiä taitoja ja antoi keskeisiä ohjenuoria sekä auttoi heitä elämässä eteenpäin. ”Pappa on paras kaveri”, kuului neuvolassa kysyttäessä lapsenlapsen suusta, mikä hyvin kiteyttää luotettavan ja perhekeskeisen Hongan luonteen.

Tomi Honka

Anniina Honka

Kirjoittajat ovat Pekka Hongan lapsenlapset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet