Muistot    |   Muistokirjoitus

Göran Hellberg 1937–2021

Rovasti

Rovasti Göran Hellberg kuoli 7. huhtikuuta 2021 Karjaalla 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt Kokkolassa 11. helmikuuta 1937.

Nuorena Hellberg harrasti menestyksekkäästi yleisurheilua, jääpalloa ja purjehdusta. Ylioppilastutkinnon jälkeen hän muutti Helsinkiin opiskelemaan teologiaa. Juhannuksena 1961 hänet vihittiin sairaanhoitaja Margaretan (o.s. Krokfors) kanssa, ja heille syntyi viisi lasta ja vuosien saatossa monta lastenlasta ja lastenlastenlasta.

Hellberg vihittiin papiksi 1963, ja hän työskenteli ensin seurakuntapappina. Vuonna 1966 perhe muutti Hampuriin, jossa Hellberg työskenteli merimiespappina. Pariskunnalle tämä oli sekä dynaaminen että haastava aika: uuden merimieskirkon rakentaminen vaati sekä valvontaa että varainhankintaa samalla, kun piti palvella lukemattomia suomalaisia laivoja ja merimiehiä.

Vuodesta 1971 vuoteen 1975 Hellberg toimi sairaalapappina Kokkolassa, josta hän siirtyi Uudenkaarlepyyn kristillisen kansankorkeakoulun rehtoriksi. Vuonna 1978 hänet valittiin Karjaalla toimivan Lärkkulla-sää­tiön johtajaksi ja samalla Porvoon hiippakunnan koulutus­sihteeriksi. Näissä ominaisuuksissa hän vaikutti vahvasti uuden kurssikeskuksen rakentamiseen. Vuodesta 1984 aina eläköitymiseensä vuonna 2000 hän toimi johtavana sairaalapappina Turun seurakuntayhtymässä.

Hellberg oli arvostettu sekä sielunhoitajana että opettajana, ohjaajana ja työtoverina. Hänen ihmisläheisyytensä ja empaattisuutensa loi turvallisen keskusteluilmapiirin. Hän tuki hoitohenkilökuntaa ja kehitti kirkon työnohjausta sekä myötävaikutti saattohoidon toteuttamiseen Turun seudulla.

Hellberg teki myös uraauurtavaa työtä Suomen ensimmäisenä kisapappina vuosina 1972–2003. Hänen tehtäviinsä kuului keskustelujen lisäksi hartauksien, retkien ja kulttuuri­tapahtumien järjestäminen. Välillä hänen piti myös auttaa yhteiskuljetuksesta myöhästyneitä urheilijoita ehtimään ajoissa suorituspaikoilleen.

Moniin urheilijoihin ja urheilujohtajiin syntyi luottamuksellinen suhde, joka kesti läpi elämään. Osoitus urheiluväen arvostuksesta Göranin elämäntyötä kohtaan oli hänelle myönnetty palkinto Urheilugaalassa 2018.

Göran nautti veneilystä, varsinkin purjehtimisesta. Yhdessä vaimonsa Margaretan kanssa hän kalasti mökillä Kumlingessa ja vei perheensä lukemattomille retkille ulkosaaristoon.

Aivohalvauksen seuraukset rajoittivat Göranin elämää viimeisten vuosien aikana, ja lisäksi hän menetti sekä vaimonsa että yhden lapsistaan. Silti hän säilytti valoisan elämänasenteensa ja lausui usein kiitollisuutensa elämästään ja perheestään.

Björn Vikström

Leena Huovinen

Olli-Pekka Silfverhuth


Kirjoittajat ovat Göran Hellbergin sisarenpoika sekä kisapappikollegoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet