Muistot    |   Muistokirjoitus

Timo Laatikainen 1956–2021

Kauppatieteiden maisteri

Kauppatieteiden maisteri Timo Laatikainen kuoli 3. huhtikuuta 2021 Helsingissä 65-vuo­tiaana. Hän oli syntynyt Turussa 10. tammikuuta 1956.

Laatikainen oli liikkeenjohdon, myynnin ja markkinoinnin ammattilainen. Hän työskenteli tunnettujen kansainvälisten merkkituotteiden kanssa – parhaiten hänet tunnetaan kodinkonealan konkarina. Upo Kodinkoneiden palveluksessa ja toimitusjohtajana hän työskenteli 1993–2011.

Laatikainen toimi aktiivisesti monissa alan järjestöissä ja oli mukana valmistelemassa toimialaan liittyvää lainsäädäntöä. Hän oli pitkään hallituksen jäsen ja puheenjohtaja Elektroniikan tukkukauppiaiden ry:ssä. Sähkö- ja elektronikkalaitteiden tuottajayhteisössä hän toimi puheenjohtajana liki yhtäjaksoisesti 2000–2021.

Tuottajayhteisön luottamustoimen myötä Laatikainen kiinnostui ympäristöasioista. Kun häneltä kysyttiin, mitä hän itse on tehnyt ympäristön hyväksi, hän vastasi kierrättäneensä 500 000 tonnia vanhoja sähkölaitteita. Hän puhui aina laadun puolesta, kestävän kehityksen tärkeänä elementtinä. Hänestä oli tärkeää, että markkinoille ei tuoteta heikkolaatuisia, nopeasti rikkoutuvia koneita. Kunpa kuluttaja haluaisi maksaa laadusta, hän tapasi sanoa.

Toimitusjohtajakauden jälkeen Laatikainen toimi yritysjohdon konsulttina Nestor Partnersissa. Hän halusi auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä menestymään. Hän oli pidetty puhuja ja mentori.

Laatikainen syntyi toisen sukupolven kenraaliperheeseen. Itse hän oli sotilasarvoltaan luutnantti. Hän oli isänmaallinen mies mutta vastusti sotaa, hän oli mieleltään pasifisti. Kotonaan hän oppi arvostamaan rehellisyyttä ja ottamaan muut huomioon.

Timo tapasi vaimonsa jo teini-iässä, ja siitä alkoi pitkä ja hyvä yhteiselämä, 48 vuotta. Lapsia syntyi kaksi, ja heidän kanssaan matkustettiin, harrastettiin ja elettiin hyvää arkea. Kaksi lastenlasta olivat Timolle suuri ilo ja ylpeyden aihe. Timon mielestä rakkauskin oli ennen kaikkea tekoja.

Kekkosen tavoin Timo sanoi, että kaikki syyt, jotka estävät urheilun, ovat tekosyitä. Hän harrasti koripalloa, golfia, sulkapalloa, laskettelua, punttisalia ja joogaa. Penkkiurheilijana hänet tapasi usein jääkiekkokatsomosta. Mökki, puutyöt ja komeat halkopinot olivat suuri intohimo. Ystävien kanssa jaetut kokemukset myös moottoripyöräilyn, veneilyn ja kalastuksen parissa olivat tärkeitä.

Timo oli filosofinen ja avarakatseinen ajattelija. Hän oli taitava, joskus jopa teräväkielinen sanankäyttäjä, joka pyrki linjakkaasti oikeudenmukaisuuteen. Suuret puheet ja hienot lupaukset eivät häntä vakuuttaneet, koska kuten itseltään, myös muilta hän vaati tekoja.

Timo oli isossa leikkauksessa keväällä 2020. Hän kuntoutti itseään periksi antamatta, mutta syöpä päätti toisin. Maailma on yhtä hyvää miestä vailla, sanoi ystävä.

Reija Laatikainen

Katriina Laatikainen


Kirjoittajat ovat Timo Laatikaisen vaimo ja tytär.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet