Muistot    |   Muistokirjoitus

Raynold Dickman 1931–2021

Lavastaja

Lavastaja Raynold DickisDickman kuoli 26. maaliskuuta 2021 Helsingissä Suursuon sairaalassa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Helsingissä 25. huhtikuuta 1931.

Oman kuvauksensa mukaan Dickman oli aito Vallilan kundi. Hän sai lapsuudessaan kokea sodan ja sen kovat seuraukset elämässään. Hänen kaksi veljeään lähetettiin Ruotsiin, ja Dickis jäi Suomeen.

Sodan jälkeen Dickmanin harrastuksia oli taide ja jalkapallo. Hän oli taiteellisesti lahjakas, ja piirtäminen ja maalaus olivat hänen rakkaimpia harrastuksiaan. Futista hän pelasi veljiensä ja Vallilan kundien kanssa. Rakkaus Kiffeniin, ”Mustiin Hurmureihin”, syntyi jo 1950-luvulla, kun Dickmanin veli pelasi futista Kiffenissä.

Taiteellisuus johti Dickmanin opiskelemaan Ateneumiin. Ruotsalainen teatteri haki nuorta poikaa lavastajaoppiin vuonna 1953. Dickman sai oppisopimuksen ja toimi teatterissa lavastajana kahdeksan vuotta. Vuonna 1961 hän siirtyi lavastajaksi Ylelle, jossa oli töissä vuoteen 1989, eläkeikään saakka. Työansioistaan hän sai Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalin kultaristein.

Dickis oli luonnon ystävä. Luonnon ja eläinten suojeleminen sekä kunnioittaminen olivat hänen tärkeimpiä periaatteitaan. Hän oli myös taitava luontokuvaaja. Hän rakasti kuvata muun muassa lintuja, perhosia, oravia ja liskoja. Dickis vietti Teneriffalla usein talvikuukaudet ja lähetti sieltä upeita postikortteja, joissa oli hänen ottamiaan kuvia paikallisista eläimistä.

FC Kiffenissä Dickis aloitti vuonna 1980. Hän toimi huoltajana juniorien, naisten, miesten ja ikämiesten joukkueissa yli 40 vuoden aikana. Hän ehti olla yli sadan joukkueen huoltaja. Hyväntuulinen Dickis oli pelaajien keskuudessa aina todella pidetty huoltaja ja kaveri.

Dickis nimettiin Kiffenin kunniajäseneksi. Hänelle myönnettiin Kiffenin kultamerkki, ja hänet aateloitiin Musta Hurmuri -arvonimellä tunnustuksena joukkueen parissa tehdystä arvokkaasta työstä. Suomen Palloliitto myönsi hänelle seuratoimijan kultaisen ansiomerkin vapaaehtoistyöstä Kiffenin hyväksi.

Dickiksen mielestä elämän tarkoitus on auttaa ja saada ihmiset iloisiksi. Tämän tarkoituksen mukaisesti hän eli elämänsä.

Kimmo Silventoinen


Kirjoittaja oli Raynold Dickmanin ystävä ja seuratoveri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet