Muistot    |   Muistokirjoitus

Jussi Niukkanen 1945-2020

Hortonomi, kersantti

Hortonomi, tykistön kersantti evp. Jussi Antero Niukkanen kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 17. maaliskuuta 2020 Brisbanessa, Australiassa. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Tuusulassa 3. helmikuuta 1945.

Niukkasen perhe, isä, äiti ja neljä lasta, muutti Australiaan vuonna 1959 paremman elämän toivossa. 14-vuotiaalle Jussi-pojalle sopeutuminen uuteen maahan oli vaikeaa ja koulun jäätyä kesken hän liittyi Australian ammattiarmeijaan erikoisluvalla, 17-vuotiaana.

Kaksitoistavuotisen armeijauransa aikana Niukkanen yleni kersantiksi ja osallistui taistelutoimiin Malesiassa ja Vietnamissa. Vietnamin sodassa hän toimi tykistön tulenjohtajana, antaen tulikäskyjä Australian tykistölle ja USA:n ilmavoimille. Sodan oikeutukseen hän suhtautui ammattisotilaan asenteella: sinne mennään minne käsketään.

Vietnamin sodan jälkeiset vuodet olivat vaikeat monelle veteraanille eikä Niukkanen ollut poikkeus. Kriisiterapiaa ei vielä tunnettu, ja veteraanit jäivät yksin sotatraumojensa kanssa. Niukkanen sanoikin, että kotiutuminen sodasta oli monin kerroin vaarallisempaa kuin itse sotiminen. Tätä todisti usean hänen taistelutoverinsa ennenaikainen kuolema siviilissä.

Sodasta palattuaan Niukkanen toimi koulutusaliupseerina eri puolilla Australiaa ja armeijasta erottuaan hän hakeutui Brisbanen kaupungin puisto-osaston palvelukseen. Päivätyön ohella hän kouluttautui hortonomiksi ja yli 40-vuotisen uransa aikana hän yleni miljoonakaupungin puisto- ja ulkoilualueista vastaavaksi johtajaksi.

Vapaa-aikanaan Niukkanen osallistui aktiivisesti sotaveteraanien toimintaan ja oli muun muassa paikallisen veteraanijärjestön pitkäaikainen puheenjohtaja. Hän myös hoiti iäkkään äitinsä asioita, taloa ja puutarhaa. Työntekoa hän ei malttanut lopettaa koskaan ja oli kuollessaan edelleen Brisbanen kaupungin palveluksessa.

Jussi Niukkanen tunnettiin reiluna, suorapuheisena ja periksiantamattomana miehenä – aivan kuin hänen isoisänsä, talvisodan puolustusministeri Juho Niukkanen.

Allekirjoittanutta, rauhan ja rakkauden puolesta marssinutta opiskelijaveljeään hän muisti ojentaa aina kotona käydessään, mutta veljesten välit säilyivät hyvinä. Viimeisessä puhelinkeskustelussaan molemmat totesivat, että maailma olisi tylsä paikka jos kaikki olisivat aina kaikesta samaa mieltä.

Niukkanen vieraili usein Suomessa mutta rakasti Australiaa yli kaiken ja halusi tulla haudatuksi sinne. Häntä jäävät kaipaamaan vaimo Karolyn, Kaisu-äiti, sisarukset, muut sukulaiset, työtoverit ja veteraaniveljet.

Koronaepidemian takia Jussin muistotilaisuus pidettiin vuosi hänen kuolemansa jälkeen, 21.4.2021.

Timo Niukkanen 

Kirjoittaja on Jussi Niukkasen nuorempi veli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet