Muistot    |   Muistokirjoitus

Ahti Tarkkanen 1930–2021

Emeritusprofessori

Emeritusprofessori Ahti Tark­kanen kuoli Helsingissä 14. helmikuuta 2021.

Hän oli 90-vuotias, syntynyt Helsingissä 15. toukokuuta 1930.

Tarkkanen kirjoitti ylioppilaaksi 1949 Helsingin Suomalaisesta Normaalilyseosta. Sieltä hän sai kipinän klassiseen musiikkiin, josta tuli purjehtimisen rinnalla elinikäinen harrastus. Omin instrumentti oli klarinetti, myös oboe ja saksofoni soivat.

Ahkeran konserteissa käynnin lisäksi Tarkkanen kutsui puolisonsa Ullan kanssa nuoria muusikkoja esiintymään kotiinsa.

Hän myös vaikutti Kansain­välisen Paulon sellokilpailun perustamiseen.

Valmistuttuaan lääketieteen lisensiaatiksi 1955 Tarkkanen erikoistui silmätauteihin. Opintoihin kuului Asla-Fullbright-stipendimatka Washingtonin yli­opistoon St. Louisiin.

Professori Bernard Becker ehdotti väitösaiheeksi kaihia ja glaukoomaa vaikeuttavaa eksfoliaatio-oireyhtymää. Tarkkasen ura eteni vauhdilla. Nimitys dosentiksi tuli kaksi ja apulaisprofessoriksi kuusi vuotta väitöksestä.

Opintomatka Lontoon silmäpatologian instituuttiin avasi uuden tutkimuslinjan. Tarkkanen käynnisti 1962 koko maata palvelevan silmäpatologian laboratorion ja oli perustamassa Euroopan silmäpatologiyhdistystä. Hän oli 2004 lähtien sen kunniapuheenjohtaja.

Tarkkanen nimitettiin Helsingin yliopiston silmätautiopin professoriksi 1986. Hän uudisti klinikkaa rakennuttamalla leikkaussalisiiven ja organisoimalla toimintaa erityisosaajien varaan, päiväkirurgian ja polikliinisen hoidon suuntaan.

Hän oli potilaiden arvostama etevä silmäkirurgi ja laaja-alainen spesialisti. Hän toimi myös Lääkäriseura Duodecimin, Suomen Lääketieteen Säätiön, Suomen silmälääkäriyhdistyksen ja Silmäsäätiön puheenjohtajana sekä eläkkeelläkin Orion-yhtymän hallintoneuvostossa.

Jäätyään eläkkeelle 1995 Tarkkanen jatkoi tutkijana ja opettajana. Juuri ennen poismenoaan hän ehti nähdä viimeisimmän julkaisunsa glaukooman hoidosta.

Tarkkanen on menestyneimpiä suomalaisia silmälääkäreitä. Hän oli toinen pohjoismaalainen Academia Ophthalmologica Interna­tionalis -järjestössä sekä Duodecim-seuran ja Suomen, Ruotsin ja Unkarin silmälääkäriyhdistysten kunniajäsen.

Vuonna 1995 hän sai Pohjolan lääketieteen palkinnon, 2008 KKK Lundsgaard -kultamitalin ja 2020 amerikkalaisen Innovation and Excellence in Glaucoma -palkinnon.

Tarkkanen oli innostava, ihmiskeskeinen tiedemies ja asiantuntijaorganisaation johtaja.

Hän korosti, että oli tutkittava asioita, joihin juuri Suomessa oli paras mahdollisuus. Kannustava ote oli ominainen jo opiskelu­aikana. Uransa Tarkkasen eläkevuosina aloittaneetkin pääsivät osallisiksi sparrauksesta.

Yhtä lailla aikaa oli perheelle ja 70 vuoden aikana kertyneille ystäville. Lapset ja lastenlapset olivat silmäteriä.

Jäämme kaipaamaan monitaitoista herrasmiestä, joka sai paljon aikaan ja halusi ohjata muutkin menestymään.

Tero Kivelä

Jarmo Visakorpi

Kirjoittajat ovat Ahti Tarkkasen oppilas ja työtoveri sekä kurssitoveri ja perheystävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet