Muistot    |   Muistokirjoitus

Hannu Wuorenheimo 1945–2021

Tietoverkkoasiantuntija

Tietoverkkoasiantuntija Hannu Wuorenheimo kuoli lyhytaikaisen sairauden murtamana 1. maaliskuuta 2021 Helsingissä. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Helsingissä 27. kesäkuuta 1945.

Wuorenheimo valmistui ylioppilaaksi 1964 Helsingin reaalilyseosta, Ressusta. Isänsä, eversti Ossianin, tavoin hänkin harkitsi sotilasuraa, mutta päättikin siirtyä pankin tarjoamaan atk-koulutukseen.

Kahden vuoden työrupeaman jälkeen Säästöpankissa Wuorenheimo sai 1969 kutsun suunnittelijaksi tietokoneen toimittajan tehtaalle Ranskaan. Siitä alkoikin näyttävä kansainvälinen ura, joka perustui ahkeruuteen ja laajan perehtyneisyyteen alan kirjallisuuteen.

Työpaikat suurten tietokonevalmistajien, mm. Burroughsin ja Univacin, palveluksessa veivät eri puolille Eurooppaa päätyen Lontooseen. Lontoon merimieskirkossa, kaupungin suomalaisen siirtokunnan tukikohdassa, Wuorenheimo myös tutustui toiseen puolisoonsa, Helsingin Sanomien entiseen toimittajaan Marja-Liisa Bettsiin (k. 2018). Yhteinen harrastus oli valokuvaus.

Kesällä 1974 Wuorenheimo oli asentamassa Turkin armeijan tilausta yhdessä tiedusteluosastoa johtavan everstin kanssa, kun Kyproksen kriisi puhkesi. Wuorenheimo oli se asioista perillä oleva taho, joilta saamiaan tietoja uutistoimisto AFP aika lailla pehmentäen välitti, ennen kuin ne päästettiin julkisuuteen.

17 vuotta myöhemmin Wuorenheimo oli Jugoslavian hajaantumissodan alkaessa kongressissa Kroatiassa, huomasi heti kriisin merkit, keräsi kongressin kiireesti päätökseen ja lähti työ­tovereidensa kanssa Itävallan puolelle, kahta päivää ennen sodan puhkeamista.

Valokuvaharrastuksensa Wuorenheimo aloitti, kuten kaikki rahattomat koulupojat, neuvostoliittolaisella Lubitel-kaksoislinssikameralla. Myöhemmin hän hankki työmatkoillaan optiikkaa vastapainoksi vauhdikkaaksi käyneen elämänvaiheen jälkeen. Hän harrasti myös veneilyä: jo lauttasaarelaisena koululaisena hän veneili puisella avoveneellään ympäri Suomenlahtea, joskus kovassakin kelissä.

Huoltoasema-apulaisena Wuorenheimo oppi mekaanikoksi. Nähdessään piiputtaneen auton meni auttamaan. Tämä toi monta hyvää lounasta ja jopa vuosikymmeniä kestäneitä ystävyyssuhteita.

Mieleenpainuvin tapaus oli Jugoslaviassa. Citroen DS oli pysähtynyt tielle. Wuorenheimo tiesi vian, korjasi sen, veti auton käyntiin ja kertoi varmuuden vuoksi seuraavansa kotiin. Omistaja oli maan öljy-yhtiön pääjohtaja, jonka yritykselle Wuorenheimo oli asentamassa atk-keskusta. Seuravana päivänä oli tiedossa tiukka neuvottelu. Johtaja aloitti sen vain toteamalla: ”Kyllä teillä selvästi on asiansa osaava henkilökunta, joten löydämme helposti ratkaisun.”

Hannu Wuorenheimolla oli tietokoneiden lisäksi monipuoliset käytännön taidot, ja hän auttoi mielellään ystäviään. Hänellä oli myös taito kertoa tarinansa todella kiehtovasti. Epäilemättä hän oli perinyt draaman taitoa lähisukuun kuuluvalta Suomalaisen teatterin perustajalta Kaarlo Bergbomilta.

Markku af Heurlin

Heta Vuorimies


Kirjoittajat ovat Hannu Wuorenheimon sukulaisia ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet