Muistot    |   Muistokirjoitus

Reino Mustonen 1930–2020

Apteekkari

Apteekkari Reino Mustonen kuoli 19. syyskuuta 2020 Kuo­piossa 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt Haukiputaan Kuivasjärvellä 13. helmikuuta 1930.

Mustosen aito mielenkiinto luontoa kohtaan heräsi jo lapsuus- ja nuoruusvuosina, jolloin hän teki isänsä apuna peltotöitä. Maanviljelijäperheessä arvostettiin kovaa työntekoa ja ahkeruutta.

Kansakoulunopettajan suosituksesta Mustonen lähti oppikouluun Oulun lyseoon ja pääsi ylioppilaaksi 1950. Hän päätti lähteä opiskelemaan farmasiaa Helsingin yliopistoon, jossa suoritti proviisorin tutkinnon 1959 ja luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon 1961.

Proviisorina Mustonen toimi Muhoksen ja Puijon apteekeissa, Kuopion Rohdoksessa sekä Helsingin Yliopiston apteekin Kuopion sivuapteekin hoitajana.

Mustosen apteekkariura alkoi 1974 Enon apteekissa, jonka johdossa hän työskenteli kahdeksan vuotta. Vuonna 1982 hän siirtyi johtamaan Nilsiän apteekkia, jonka apteekkarina hän toimi eläkkeelle jäämiseen 2004 asti. Reino Mustosta pidettiin reiluna ja mukavana työnantajana.

Päivätyönsä ohella Mustosella oli monia luottamustoimia. Hän toimi mm. Karjalan Apteekkaripiirin sihteerinä, Savon Proviisorikerhon sekä Savon Apteekkariyhdistyksen puheenjohtajana, ja lisäksi hän oli jäsenenä Suomen apteekkariliiton ja Apteekkien työnantajaliiton hallituksissa. Mustoselle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan 1. lk. ritarimerkki 1991.

Ollessaan apteekkioppilaana Oulun Asemakadun apteekissa Mustonen tapasi tulevan vaimonsa Annikin (o.s. Mattila), joka oli farmaseuttina samassa apteekissa. Heidät vihittiin 1953, ja yhteistä taivalta kesti lähes 66 vuotta Annikin kuolemaan vuonna 2019 asti. Heille syntyi kolme lasta, ja myöhemmin perhe kasvoi kymmenellä lapsenlapsella. Lapsenlapsenlapsiakin on kuusi.

Reino rakasti luonnossa liikkumista, kasvien tutkimista, metsästystä ja kalastusta. Nuoruudessa piirtäminen ja maalaaminen olivat mieluisia harrastuksia, joista todisteena lukuisat taideteokset kodin seinällä. Lions-toiminnassa hän vaikutti 50 vuotta.

Reinon ja Annikin yhteinen rakas harrastus oli puuhastelu Kehvon Autiorannan mökillä. Mökistä tuli tärkeä paikka koko perheelle. Siellä pappa opasti lapsenlapsiaan luonnon ihmeiden pariin ja kasvien tunnistamiseen. Kasvien latinankieliset nimet ja lääkinnälliset ominaisuudet tulivat tutuiksi. Papan kanssa opittiin perkaamaan kaloja, tekemään nuotioita, rakentamaan lennokkeja ja vuolemaan miekkoja.

Reino Mustonen jätti jälkipolville rakkaan muiston elämän­haluisesta, huumorintajuisesta ja lukuisista elämän aloista kiinnostuneesta ihmisestä.

Arja Voss

Marja Tiihonen

Matti Mustonen


Kirjoittajat ovat Reino Mustosen lapsia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet