Muistot    |   Muistokirjoitus

Kalevi Vaahtera 1939–2021

Kauppateknikko, yrittäjä

Kauppateknikko, yrittäjä Kalevi Vaahtera kuoli Espoossa 24. maaliskuuta 2021. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Sammatissa 29. maaliskuuta 1939.

Vaahtera oli pienestä asti kiinnostunut hevosista ja ratsasti Pohjolan tilan työhevosilla, kun perhe vietti kesät huvilallaan Karstulla. Kesäpaikka Karstulla oli hänelle tärkeä henkireikä koko elämän ajan.

Ratsastusuransa Vaahtera aloitti Helsingin Keskustallilla ratsastuksen legendojen Olli Hartaman, Mauno Roihan sekä Maire ja Osku Andersson-Blondyxin opissa.

Siellä hän myös tapasi vaimonsa Riitta Suulamo-Vaahteran. He avioituvat 1963 ja olivat naimisissa Kalevin elämän loppuun asti.

Työuransa kauppateknikoksi kouluttautunut Vaahtera aloitti Volvolla varaosapäällikkönä. Vuonna 1971 Vaahterat perustivat Espooseen Tapiolan ratsastuskoulun, ja pian sen jälkeen he rakennuttivat Tapiolaan yksityisen ratsastushallin, joka mahdollisti tavoitteellisen ympärivuotisen harjoittelun.

Tapiolassa ovat oppinsa saaneet lukuisat Suomen huippuratsastajat ja -hevosenhoitajat.

Suomen ratsastuskoulutoiminnan ja ratsastusharrastuksen kehityksen kannalta käänteentekevä oli 1970-luvulla käyty ns. ”ruunasota”. Suomen Hippos ajoi tällöin tuontirajoituksia hevosille, ja tämän läpimeno olisi tarkoittanut ratsastuskoulujen toimintaedellytysten kutistumista ja harrastuksen ajautumista pienten piirien lajiksi.

Suomen ratsastuskouluyrittäjät Kalevi Vaahtera etunenässä ajoivat tulisieluisesti rajoitusten hylkäämistä ja lopulta onnistuivat siinä. Sen ansiosta ratsastus on nykyään suosittu urheilulaji ja harrastajia on yli 160 000.

Vaahtera oli aktiivisesti mukana Suomen Ratsastajainliiton toiminnassa ja toimi useita vuosia liiton hallituksessa sekä Helsingin piirin (nyk. Esra) puheenjohtajana. Vaahtera oli Suomen Ratsastajainliitto ry:n kunnia­jäsen, ja hänet on palkittu liiton kultaisella ansiomerkillä.

Hän myös kilpaili itse aktiivisesti sekä este- että kouluratsastuksessa 1980-luvulle asti.

2000-luvun alussa tytär Johanna otti operatiivisen vastuun ratsastuskoulussa, mutta Kalevi oli edelleen lähes päivittäinen näky tallilla korjaus- ja huoltohommissa.

Hänelle tärkeitä olivat ratsastuksen ydinasiat: kuri ja järjestys, perusratsastus, hevosmiestaito ja hevosten oikea käsittely ja kohtelu, sekä asioihin paneutuminen. Hänen mielestään ratsastuksen tuli olla tavoitteellista ja kehittävää. Tiukan kurin ohessa hänellä oli myös sopivasti pilke silmäkulmassa.

Kalevi oli vanhanajan herrasmies, joka omasi kiinnostuksen historiaan ja seurasi ajankohtaisia asioita loppuun asti.

Ajoittain kovaltakin vaikuttaneen ulkokuoren alla sykki lämmin sydän, joka erityisesti pääsi esiin iän myötä. Lapsenlapset olivat Kaleville erityisen rakkaita ja suuri ilon aihe.

Joonas Vaahtera

Johanna Vaahtera-Ruhtinas

Kirjoittajat ovat Kalevi Vaahteran lapsia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet