Muistot    |   Muistokirjoitus

Eero Kantola 1937–2021

Arkkitehti Eero Matti Johannes Kantola kuoli 30. tammikuuta 2021 kotonaan Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Sysmässä 5. maaliskuuta 1937.

Yli satavuotias kotitalo ja sen maakunnallisestikin arvokas pihapiiri saattoivat innostaa ammatinvalinnassa.

Maatalon poikana Kantola osallistui talon töihin, ja hänestä kehittyikin monitaitoinen mies.

Vapaa-aikanaan hän harrasti melontaa. Hän myös soitti trumpettia kylän torvisoittokunnassa ja kodin triossa. Tuolloin syntyi rakkaus jazziin, mihin liittyen oli huippukohtana Dizzy Gillespien tapaaminen Helsingissä.

Lukeminen ja kirjojen hankkiminen alkoi jo nuoruudessa, samoin kiinnostus valokuvaukseen ja muotoiluun.

Kantola pääsi ylioppilaaksi Sysmän yhteiskoulusta 1957. Hän aloitti opiskelun vuonna 1959 perustetun Oulun yli­opiston arkkitehtiosastolla.

Jo opiskeluaikana hän kiinnostui kaupunkisuunnittelusta ja pääsikin kaupungille apulaiseksi kaavoittamaan Heinäpäätä ­Oulun kantakaupungin laajen­tuessa etelään. Ajalta on muistona kartalla nähtävissä Eerontie.

Arkkitehdiksi valmistuttuaan 1967 Kantola siirtyi Helsinkiin, minne perustettiin opiskelu­toveri Pirjon kanssa koti. Avioliitto kesti lähes 54 vuotta.

Puolisot tekivät yhdessä kilpailuja ja matkustelivat katsomassa historiallisia ja uusia kohteita. Joukkoon liittyi myöhemmin myös arkkitehtitytär, jonka menehtyminen on ollut Eeron elämän suurin suru.

Vuonna 1969 Kantola siirtyi Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoon IES-projektiin. Itäkeskus oli tuolloin neitseellistä maastoa. Työ alkoi metron linjaamisella, asuinalueen kaavoittamisella, liikekeskuksen paikan valinnalla.

Työ kaupunkisuunnittelun parissa jatkui 30 vuotta. Tuona aikana Helsinki tuli tutuksi al­kaen idän Itäkeskuksesta, Vuosaaren, Pikku-Huopalahden ja Töölön kautta päätyen Taivallahden rantaan ja siellä Kesä­kadun ja Juutalaisten hautausmaan kaavoittamiseen.

Mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen tehtävä matkan varrella oli Viikki–Kivikko–Vanhakaupunginlahden flooran ja faunan kartoitus. Vanhakaupungin­lahden lintujen suojelua kohtaan kävi intoa nostamassa myös prinssi Philip.

Helsingin keskustan rakentuminen kiinnosti keskustakilpailun tehnyttä Kantolaa. Vaikka palkintoa ei tullut, hän on saanut nähdä ehdottamansa kaupunkitilan muotoutumisen ja tärkeinä pitämiensä näkymien säilymisen.

Vapaa-ajallaan Eero harrasti uimista ja yhteen aikaan myös purjehtimista hankkimallaan Itämeren kosterilla La Bremellä, kaunottarella, jota Eero ylläpiti antiikkiasussa perheen ja ystävien iloksi. Toinen ylläpidettävä ”ikoninen” laite oli punainen maasturi Lada Niva.

Eläkkeelle jäätyään vuonna 2000 Eero alkoi viettää kissojensa kanssa enemmän aikaa Sysmässä, jonne hän oli suunnitellut ja rakennuttanut huvilan. Se on ollut perheelle tärkeä paikka.

Siellä isoisä Eero on opastanut tyttärentytärtä Annaa luonnon ihmeisiin. Sinne on tytär palannut maailmalta. Siellä töissä käyvä puoliso on saanut levähtää ja nauttia paikan kauneudesta ja Eeron herkullisista aterioista.

Eero jätti meille omaisille ja ­ystäville muiston sanavalmiista, huumorintajuisesta ja omin­takeiseen tapaan maailman menoa arvioivasta viisaasta ihmisestä.

Pirjo Kantola

Kirjoittaja on Eero Kantolan puoliso.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet