Muistot    |   Muistokirjoitus

Pentti Kauranen 1930–2021

Professori

Professori Pentti Matti Kauranen kuoli Helsingissä 2. huhtikuuta 2021. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Riiassa 4. helmikuuta 1930.

Lapsuuden perheessä Kauranen oli viidestä lapsesta vanhin. Hänen liikemiesisänsä yritys myi Porin puuvillatehtaan kankaita Baltiassa. Äiti kuului Bal­tian saksalaiseen kielivähemmistöön. Ennen sotia perhe palasi isän kotikaupunkiin Viipuriin, josta joutui kahdesti lähtemään evakkoon ja päätyi lopulta Tampereelle.

Nuorena maisterina Kauranen työskenteli Enon uraanikaivoksen pääkemistinä. Tohtoritutkinnon hän suoritti radiokemian alalta 1962. Radiokemistien tutkimusväline on hiukkaskiihdytin, joista lähin tuolloin oli Uppsalassa.

Asla-stipendin ansiosta Kauraselle tarjoutui mahdollisuus työskennellä myös USA:n yli­opistoissa.

Monet professori Kaurasen tutkimukset koskivat ympäristöterveyttä. Tutkimuksissa esimerkiksi osoitettiin, miten suurvaltojen tekemien ydinkokeiden terveyshaitat yllättäen näkyivät erityisesti puhtaassa Lapissa asuvissa paljon poronlihaa syövissä saamelaisissa.

Tšernobylin ydinvoimalan räjähdettyä tutkimuksissa kartoitettiin, miten suuria terveys­riskejä ydinlaskeuma aiheutti kullakin alueella Suomessa.

Kaurasen monista tutkimuksista peräti kaksi on julkaistu maailman arvostetuimpana pidetyssä tieteellisessä lehdessä Naturessa.

Kun Kuopioon perustettiin uusi yliopisto, Kauranen oli yksi tienraivaajista ja ensimmäisistä professoreista. Kuopiossa hänen uransa johti apulaisrehtorin ja vt. rehtorin tehtäviin.

Viimeiset työvuotensa Kauranen toimi johtajana opetus­ministeriön korkeakoulupoliittisella osastolla. Eläkkeellä ollessaan hän vielä toimi viisivuotisen kauden Suomen Tiedeakatemian pääsihteerinä.

Pentti Kauranen oli Pyhäjärven Kaurasten sukuseuran ensimmäinen puheenjohtaja. Baltian maiden itsenäistyttyä ­uudelleen hän oli vapaaehtoisena mentorina auttamassa maita yliopistojen uudelleen rakentamisessa.

Hän rentoutui mökillään Kolin kauniissa maisemissa. Luonnonsuojeluaate ja vihreät arvot ovat välittyneet Pentiltä seuraavillekin sukupolville.

Puolisonsa Sirkka-Liisan hän tapasi Ylioppilaiden kristillisen yhdistyksen riennoissa. Liitto päättyi Sirkka-Liisan kuolemaan 62 yhteisen vuoden jälkeen.

Pentti oli luonteeltaan sovitteleva ja rauhallinen. Hän ei pelännyt mennä kiperiinkään neuvotteluihin, sillä hän luotti saavansa vaikeatkin ristiriidat soviteltua. Pentti oli kaikissa toimissaan ­aina rehti ja suoraselkäinen.

Hän säilytti terävän älynsä ja poikkeuksellisen muistinsa loppuun asti. Hänen harrastuksenaan oli ollut opetella Suomen juna-aikataulukirja ulkoa, kun uusi ilmestyi, ja vielä viimeisinä päivinäänkin hän pystyi luettelemaan minkä tahansa rautatie­yhteyden asemat.

Pentin lähipiiriin kuuluivat kaksi poikaa ja tytär sekä kolme lastenlasta. Hän oli isänä ja vaarina lämminhenkinen ja huolehtiva.

Ilkka Kauranen

Olli Kauranen

Kirjoittajat ovat Pentti Kaurasen poika ja veli.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet