Muistot    |   Muistokirjoitus

Martti Lehti 1963–2021

Kriminologi

Kriminologi Martti Lehti kuoli lyhytaikaisen sairauden murtamana 18. huhtikuuta 2021 Espoossa. Hän oli 58-vuotias, syntynyt Espoossa 26. huhtikuuta 1963.

Lehti valmistui ylioppilaaksi 1982 Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta, minkä jälkeen hän opiskeli Helsingin yliopistossa oikeustiedettä. Oikeustieteen tohtoriksi hän väitteli 2001. Historiallis-vertailevan Väkivallan hyökyaalto -väitöskirjan aiheena oli maamme 1900-luvun alun korkea henkirikostaso.

Väitöskirja viitoitti pitkälle Martti Lehden uraa tutkijana. Vuonna 2002 Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa tutkijana aloittaneesta Lehdestä kehkeytyi vuosien mittaan Suomen johtava henkirikostutkija. Hän vastasi alusta alkaen Suomen henkirikollisuuden seurantajärjestelmän ylläpidosta ja raportoinnista. Työ jatkui, kun tutkimuslaitos muuntui Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutiksi 2015.

Martti Lehti oli kansainvälisesti arvostettu tukija. Hän jatkoi maineikkaan Suomalaisen kriminologin Veli Verkon historiallis-tilastollista tutkimusperinnettä rakentamalla maailman kattavimman kansainvälisen henkirikostietokannan. Lehti osallistui myös keskeisessä roolissa henkirikollisuutta eri maissa mittaavien seurantajärjestelmien kehittämiseen.

Erityisen tiiviit suhteet Lehdellä oli Viroon, jonka henkirikollisuutta hän tutki jo 1990-luvulla.

Väkivaltarikosten ohella hän tutki myös yrityksiin kohdistunutta rikollisuutta sekä globalisoitumisen vaikutusta rikollisuuteen.

Lehti kehitti tutkijan rooliaan laajaksi tietopalvelutehtäväksi, antaen valtavasti tilastotietoa tiedotusvälineiden käyttöön. Kyse ei ollut vain numeroista. Tutkijana hän osasi myös tulkita tietoja kriminologiaan nojaten.

Lehden tutkijaprofiilia leimasi poikkeuksellinen työkyky, systemaattisuus ja yksityiskohtien hallinta. Tässä näkyi hänen taustansa historian tutkijana. Hän jaksoi muistuttaa yhteiskunta- ja käyttäytymistieteilijöitä paikallisen ja ajallisen kontekstin tärkeydestä.

Martti ei tuonut itseään esille, mutta oli vaivojaan säästämättä aina valmis auttamaan muita heidän hankkeissaan. Hänen apuunsa saattoi aina luottaa.

Lehti toimi pitkään Rikoksentorjuntaneuvoston luottamustehtävissä. Tutkijana hänen työtään innoitti vakaumus, että tutkimustiedon avulla voidaan ehkäistä rikollisuutta ja parantaa rikosten uhrien asemaa.

Vapaa-ajallaan Martti harrasti kieliä. Etenkin suomalais-ugrilaiset kielet olivat lähellä hänen sydäntään.

Häntä kiinnosti myös metsäluonto ja hän keräili ja kasvatti harvinaisia puita ja pensaita. Omia lapsia Martilla ei ollut, mutta sisarustensa lapsille hän oli rakastettu eno ja setä, joka itse viihtyi nuorison parissa ja jonka seurassa viihdyttiin.

Janne Kivivuori

Tapio Lappi-Seppälä

Hanna Lehti-Eklund


Kirjoittajat ovat Martti Lehden työtovereita ja sisko.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet