Muistot    |   Muistokirjoitus

Risto Tuominen 1933–2021

Toimittaja

Toimittaja Risto Juhani Tuominen kuoli nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen Karhulan sairaalassa 23. huhtikuuta 2021. Hän oli 87-vuotias, syn­tynyt pienviljelijäperheeseen Muurlassa 14. toukokuuta 1933.

Kansakoulun, kansanopiston ja Työväen akatemian käytyään Risto Tuominen muutti Kotkaan vuonna 1957. Hän myös avioitui samana vuonna.

Tuominen työskenteli Hankkijan palveluksessa, ennen kuin aloitti vuoden mittaisen rupeaman SDP:n Kymen piirijärjestön toimitsijana. Eteenpäin-lehden toimitukseen hänet palkattiin vuonna 1961. Työ uutistoimittajana jatkui vuoteen 1975, jolloin hänet valittiin kansanedustajaksi. Eduskuntavuosien jälkeen Tuominen palasi 1983 Eteenpäin-lehden artikkelitoimittajaksi. Kun kotkalaislehdet Eteenpäin ja Etelä-Suomi yhdistettiin 1989, hänet valittiin Eteenpäin-lehden perinteitä jatkaneen viikkolehden päätoimittajaksi, josta tehtävästä jäi eläkkeelle vuonna 1993.

Kunnallispolitiikkaan Tuominen osallistui yli neljän vuosikymmenen ajan, ensi alkuun työväenopiston johtokunnassa, sittemmin kaupunginvaltuuston jäsenenä, puheenjohtajana ja monissa muissa luottamuselimissä. Hallituksen jäsenenä hän vaikutti mm. Kotkan Meripäivät oy:ssä ja Kotkan Kaupunginteatteri oy:ssä. Meripäiväneuvos hän oli kesällä 2004. Kotkan ystävyyskaupunkisuhteita Tuominen hoiti muun muassa Vana Tallinna -klubissa, joka perustettiin jo 1960-luvulla.

Kansanedustajavuosinaan Tuominen kuului liikennevaliokuntaan, laki- ja talousvaliokuntaan ja suureen valiokuntaan. Erittäin mielenkiintoiseksi hän koki työskentelyn 3. parlamentaarisessa puolustuskomiteassa 1979–1981, ei kuitenkaan haukkojen parvessa. Sotaelokuvia Tuominen ei suopunut katsomaan, mieluummin hän erityisesti eläkevuosinaan asettui maalaustelineen ääreen.

Niin sanottuun miehen ikään ehdittyään Tuominen aloitti ”lääkärin määräyksestä” liikunnan golfkentillä. Pelivuosia kertyi yli 30.

Sosialidemokraattisessa puolueessa Tuominen oli aktiivinen ja pitkäjänteinen toimija.

Hän kuului Sdp:n puolue­toimikuntaan 1978–1983 ja oli puolueneuvoston puheenjohtaja 1984–1993. Rafael Paasio -mitalin hän sai vuonna 1983.

Toimittajana Risto Tuominen oli arvostettu työtoveri. Poliitikkona hän ei ollut koskaan populisti tai pyrkyri. Toki aatteen palo toisinaan roihahti. Yhteisten asioiden hoitajana hänen toimiaan leimasivat neuvottelutaito ja puoluerajat ylittänyt yhteistyökyky. Nämä ominaisuudet tunnettiin hyvin kotkalaisuuden koko kirjoa edustaneissa ”toriparlamenteissa”.

Olli Muinonen

Jukka Vehkasalo


Kirjoittajat ovat Risto Tuomisen työtovereita ja ystäviä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet