Muistot    |   Muistokirjoitus

Pentti Peltonen 1920–2021

Ortopedi

Ortopedi Pentti Samuel Peltonen kuoli Tampereella 10. huhtikuuta 2021. Hän oli 101-vuotias, syntynyt Luopioisissa 7. tammikuuta 1920.

Peltonen syntyi Luopioisten kappalaisen suurperheeseen. Elämä oli köyhää, mutta lasten koulutuksesta ei tingitty.

Talvisodan syttyessä Pentti Peltonen oli aloittanut lääketieteen opintonsa yhtenä ”Cursus Krokfors” -vuosikurssin medisiinareista.

Heidät komennettiin syksyllä 1942 kesken jatkosodan rintamatehtävistään takaisin suorittamaan lääketieteen kandidaatin tutkinto ja sen jatkona ensimmäinen sisätautien klinikkakurssi täydennettynä kirurgisella ensiapukurssilla.

Tali-Ihantalan taistelussa nuori lääkintäyliluutnantti sai venyttää ensiaputaitonsa äärimmilleen. Niistä kokemuksista hän ei koskaan puhunut lapsilleen. Johdatuksena kokemastaan hän kertoi, että ollessaan komennuksella viemässä viestiä toiseen joukko-osastoon hän kuuli asemapaikkaansa osuneen yöllä pommin, joka surmasi kaikki korsussa nukkuneet. Peltonen uskoi Sallimuksen säästäneen hänet johonkin tärkeään tehtävään.

Sodassa syttynyt kirurgian kipinä vei Peltosen myöhemmin kunnanlääkärin virasta sairaalatyöhön, kirurgian jatko-opintoihin ja lopulta ortopediksi.

Peltosen pitkään elämään sisältyi vaiheikkaita ja vaikeitakin vuosia, mutta potilaidensa keskuudessa hän oli hyvin pidetty. Eläkkeelle jäätyään hän piti vielä yksityisvastaanottoa Helsingin Munkkivuoressa.

Mitä kauemmaksi taakse sota-aika jäi, sitä sosiaalisemmaksi Pentin vetäytyvä luonne avautui. Hänen rauhaa rakastava, kiitollinen elämänasenteensa yhdisti kiinteäksi perhepiiriksi kymmenen kahdesta avioliitosta syntynyttä lasta äiteineen. Pentti-ukille siunaantui 26 lapsenlasta ja 15 lapsenlapsenlasta. Kun nimet unohtuivat, hän kutsui kaikkia Rakkaiksi.

Harrastuksista tennis jäi 1960-luvulle, mutta shakki ja runous seurasivat häntä uudelle vuosituhannelle.

Viimeiset vuotensa Pentti sai elää kodinomaisessa ja myötä­elävässä ilmapiirissä Tampereella Kontukoti Satamassa. Tärkeä oli myös hänen läheinen uskon­ystävänsä.

Aino Krohn

Satu Pataila

Sanna Kahari


Kirjoittajat ovat Pentti Peltosen tyttäriä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet