Muistot    |   Muistokirjoitus

Heikki Porkola 1932–2021

Opetusneuvos

Opetusneuvos Heikki Porkola kuoli 22. tammikuuta 2021 Espoossa 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt 9. kesäkuuta 1932 Tampereella.

Porkolan ollessa 2-vuotias perhe muutti Satakuntaan Ahlaisiin, jossa Toivo-isä toimi apteekkarina varhaiseen kuolemaansa vuoteen 1946 asti. Vaikka äiti ja poika joutuivat muuttamaan paikkakunnalta, tuli Ahlaisista Heikin tärkein paikka koko elämän ajaksi.

Porkola valmistui kansakoulunopettajaksi Jyväskylän kasvatusopillisesta korkeakoulusta vuonna 1957. Hän toimi kansakoulun johtajaopettajana eri puolilla Satakuntaa ja valmistui sitten lukemis- ja kirjoittamishäiriöisten erityisopettajaksi.

Tällä saralla Porkola teki uraa uurtavaa työtä 1970–1990-luvuilla mm. asiantuntijajäsenenä Ylioppilastutkintolautakunnassa ja lehtorina Helsingin normaalikoulussa.

Koulutyön ohella Porkola työskenteli toimittajana Satakunnan Kansassa ja maakuntalehti Lallissa.

Porkola osallistui aktiivisesti kunnallispolitiikkaan. Hän oli liittynyt SDP:hen 1970-luvun alussa ja oli Suomen Sosialidemokraattisen Sanomalehtimiesliiton jäsen. 1980-luvulla hän toimi Tapiolan Demareissa ja lukuisissa luottamustehtävissä.

Tärkeä oli myös kausi Suomen Mielenterveysseuran hallituksessa.

Tasavallan presidentti myönsi Heikille opetusneuvoksen arvonimen 2006.

Musiikin harrastamisen Heikki aloitti Porin Lyseon aikana. Hän keikkaili jo lukiolaisena ympäri Suomea ja soitti bassoa eri kokoonpanoissa ravintola- ja keikkamuusikkona.

Hän jatkoi musiikkiharrastusta Tapiolan vuosinaan Tapiolan Pelimanneissa sekä Ratakadun Pihasoittajissa, jonka kanssa hän teki mm. kiertueen Yhdysvaltoihin ja Kanadaan esiintyen paikallisille suomalaistaustaisille asukkaille.

Heikki avioitui Helvi-vaimonsa kanssa vuonna 1954, ja perheeseen syntyi seitsemän lasta.

Meri oli Heikille tärkein elementti koko elämän ajan. Kaikki lomansa hän vietti perheensä kanssa Ahlaisten Heikinluodossa kalastaen ja veneillen. ”Saareen mentiin kesät, talvet, oli kelirikko tai paukkupakkanen”, lapset muistelevat.

Saaressa Heikillä oli aikaa puuhailla lasten kanssa. Verkoille ja venematkoille osallistuivat aina myös lapset. Koko kesä syötiin itsepyydystettyä kalaa, jonka monipuolisessa valmistamisessa Helvi-vaimo oli taitava.

Ahlaisissakaan eivät luottamustoimet jättäneet rauhaan, vaan Heikki toimi Gummandouran merialueen kalastuksen valvojana. Lisäksi hän oli Porin kaupunginosatyöryhmän (Ahlainen) jäsen.

Reija Koskinen

Kirjoittaja on Heikki Porkolan tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet