Muistot    |   Muistokirjoitus

Juhani Laru 1937–2021

Ekonomi

Ekonomi Juhani Laru kuoli 10. huhtikuuta 2021 Hämeenlinnassa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 15. elokuuta 1937 Suomussalmella.

Kun talvisota syttyi, kaksivuotias Juhani ja hänen äitinsä evakuoitiin Suomussalmen muun siviiliväestön mukana. Isä, Suojeluskunnan paikallispäällikkö, jäi kotikuntaan sotatehtäviin. Sotavuodet perhe asui äidin vanhempien luona Ristijärvellä. Lapsuudessa syntyivät Larun pysyvät kiintymyksen siteet Kainuuseen ja siellä asuviin sukulaisiin.

Laru valmistui ekonomiksi kauppakorkeakoulusta 1962. Samana vuonna hän avioitui Mirjan (o.s. Korpikoski) kanssa. Lähes 60 yhteisen elämän vuotta tuli täyteen. Pariskunnalle syntyi kolme lasta.

Perheen kotikunnaksi tuli Helsingin sijaan Nurmijärvi, kun Laru siirtyi oy Alko ab:n Rajamäen Tehtaiden apulaiskonttoripäälliköksi 1967. Rajamäellä hän teki valtaosan elämäntyöstään; vuodesta 1970 lähtien osastopäällikkönä Rajamäen Tehtaitten johtoryhmässä, sittemmin myös Alkon yhdistetyn teollisuustoimen johtoryhmän jäsenenä.

Laru oli kiinnostunut paikallispolitiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Hänet valittiin Nurmijärven kunnanvaltuustoon ja hän toimi kunnanhallituksen varapuheenjohtajana ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana.

Kuntatalouden asiat olivat Larulle tärkeitä. Vuosien saatossa hänellä oli luottamustoimia muun muassa kunnan talous- ja talousarviotoimikunnassa, kaavoituslautakunnan puheenjohtajana sekä Husin edustajainkokouksissa kunnan edustajana ja useissa terveydenhuoltoalan työryhmissä.

Larun talous- ja liiketoimintaosaamista arvostettiin pankkimaailmassa. Hän toimi Kanta-Uudenmaan Säästöpankin ja Uudenmaan säästöpankkisäätiön hallitusten puheenjohtajana ja SSP oy:n Uudenmaan alueen hallituksessa.

Työssä ja luottamustoimissa Laru tunnettiin ratkaisuhakuisena, asioiden ytimeen keskittyvänä toimijana. Hän kunnioitti ihmistä ja kuunteli eriäviä näkökantoja. Muodollinen valta ei ollut tärkeätä – asioiden ratkaisuihin vaikuttaminen oli.

Maanpuolustus oli Larun arvojen keskiössä. Hänen sotilasarvonsa oli lopuksi reservin kapteeni. Hänelle myönnettiin maanpuolustusmitali ja Suomen Leijonan Ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki 1978.

Eläkkeelle jäätyään Laru muutti puolisoineen Hämeenlinnaan. Järjestötoiminta jatkui etenkin Kansallisissa Senioreissa.

Perhe ja lähisuku olivat Larulle elämän keskipiste. Perheen ja läheisten ystävien kanssa hän omistautui talven lomamatkoilla lempiharrastukselle laskettelulle. Eläkevuosina elämän mausteisiin tuli golf, ja yhä enemmän bridge. Kaikki harrastukset Juhani jakoi Mirjansa kanssa. Hän oli rakastava ja rakastettu puoliso, isä, ukki ja veli.

Tapani Laru

Timo Laru

Kirjoittajat ovat Juhani Larun veli ja poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet