Muistot    |   Muistokirjoitus

Erik Heinrichs 1932–2021

Suurlähettiläs

Suurlähettiläs Hilding Axel Erik Heinrichs kuoli Helsingissä 26. huhtikuuta 2021 88-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen. Hän syntyi Helsingissä 5. kesäkuuta 1932 ja kasvoi monikielisessä perheessä, jossa isänmaallisuus oli tärkeää.

Heinrichs suoritti valtiotieteen maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa. Opintojen jälkeen hän hakeutui ulkoasiainhallinnon palvelukseen ja teki diplomaattina monipuolisen ja arvostetun uran. Hän aloitti harjoittelukauden jälkeen avustajana Suomen suurlähetystössä Pariisissa, josta hän siirtyi Suomen YK-edustustoon Geneveen.

Palveltuaan välillä ulkoasianministeriössä Helsingissä Heinrichs siirtyi lähetystösihteeriksi Suomen suurlähetystöön Lontooseen, jossa hän toimi samalla konsulina Isossa-Britanniassa. Ura jatkui Suomen OECD-edustustossa Pariisissa, josta hänet kutsuttiin Eftan pääsihteerin kabinettipäälliköksi Geneveen.

Näistä ja muista kansainvälisistä järjestöistä hän sai hyvän tuntemuksen kansainvälisen kaupan pelisääntöihin. Oltuaan Suomen pääkonsuliviraston päällikkönä New Yorkissa Heinrichs nimitettiin Suomen suurlähettilääksi Jakartaan Indonesiaan, jossa hän toimi samalla Suomen suurlähettiläänä Singaporessa sekä Kuala Lumpurissa Malesiassa.

Heinrichs edusti Suomea myös useissa järjestötehtävissä, muun muassa Pohjoismaisen taloudellisen yhteistyövaliokunnan Suomen ryhmän sihteerinä ja useiden EY-, Efta- ja Gatt-valtuuskuntien jäsenenä. Hän oli myös monikansallisia yrityksiä tutkineen työryhmän puheenjohtajana. Yli 30 vuotta jatkuneen uransa ulkoasiainhallinnossa Heinrichs päätti Suomen suurlähettiläänä Ottawassa Kanadassa.

Heinrichsin puoliso Eva-Ann (o.s. Eilers) tuki miehensä uraa huolehtimalla perheestä sekä vaativista diplomaatin puolison tehtävistä. Perheessä oli kolme lasta ja eläkepäivinä Ejen ja Evin onnen kruunasi vielä kaksi lastenlasta. Suomessa perhe asui Helsingissä Kulosaaressa, jossa heillä oli suuri joukko ystäviä, sukulaisia ja lapsuudenystäviä.

Erik oli innokas sukututkija ja poliittisen historian bibliofiili. Hänen harrastuksiinsa kuuluivat myös golf ja filatelia. Hän seurasi elämänsä loppuun saakka aktiivisesti kansainvälisiä tapahtumia sekä yhteiskuntapolitiikkaa ja keskusteli mielellään niistä ystäviensä kanssa.

Erik Heinrichs oli erittäin pidetty sekä kollegana, esimiehenä että ystäviensä joukossa.

Corinna Heinrichs

Martti Korhonen

Kirjoittajat ovat Erik Heinrichsin tytär ja ystävä ja kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet