Muistot    |   Muistokirjoitus

Matti Saarinen 1947–2021

Kansanedustaja

Kansanedustaja Matti Saarinen kuoli vaikeaan sairauteen 12. heinäkuuta 2021. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Lohjalla 16. kesäkuuta 1947.

Saarinen teki pitkän uran kansanedustajana Uudenmaan vaalipiirissä. Hän toimi Sdp:n kansanedustajana vuosina 1987–1991 sekä 1995–2015.

Yhä harvemmiksi käyvät ne sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän jäsenet, jotka raivaavat tiensä vaatimattomista olosuhteista vaativiin tehtäviin yhteiskunnan huipulle. Tällainen oli Saarisen pitkä matka. Hänellä oli siihen vaadittava kunto ja mieli.

Saarinen oli koko elämänsä lohjalainen. Ensimmäisen kosketuksen työelämään hän sai sodanjälkeisen ajan tarjoamissa työpaikoissa, joita paikallinen tuotannollinen elämä saattoi tarjota.

Nuori Saarinen oli vahvasti urheilusta kiinnostunut, ja tämä vei hänet opiskelemaan urheiluohjaajaksi ja sittemmin työhön liikunnan ohjaajana ja nuorisosihteerinä Lohjan kaupungilla. Urheilusta lohkesi myös Työväen urheiluliiton (TUL) tennismestaruuksia.

Työn ohessa Saarinen opiskeli sosionomiksi Tampereen yliopistossa.

Saarinen oli aktiivinen nuori kunnallispoliitikko Lohjalla, ja hänellä oli kunnallisia luottamustehtäviä aina valtuuston johtoa myöten. Saarista kiinnosti taloudenpito.

Hän sai johtotehtäviä Uudenmaan ammattikoulutuksen konsernijohdossa, ja työ jatkui eduskunnan tilintarkastajien johdossa ja esimerkiksi Veikkauksen hallintoneuvoston varapuheenjohtajana.

Matti Saarinen oli Länsi-Uudenmaan johtavia sosialidemokraatteja koko aktiivikautensa politiikassa. Hän oli sitoutunut ajamaan maakunnan konkreettisia projekteja kuten Hanko–Hyvinkää-radan sähköistämistä, Hangon sataman kehittämistä sekä Lohjan kaupungin keskeistä roolia alueen dynaamisena keskuksena.

Saarinen oli asiapoliitikko kiireestä kantapäähän. Hän arvosti asiallista esiintymistä , yhteistyökykyä ja oikeudenmukaisuutta. Lohja on vapaaehtoisesti julistautunut kaksikieliseksi, mikä kertoo tasapuolisesta suhtautumista Länsi-Uudenmaan ruotsinkieliseen väestöön.

Saarisen ura on jälkikäteenkin katsottuna moitteeton ja nuhteeton. Hän oli ihanteellinen parlamentaarikko, jota Sdp ei ymmärtänyt palkita ministerin tehtävällä.

Ralf Friberg

Kirjoittaja on Matti Saarisen yhteistyökumppani ja puoluetoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet