Henrik Nordenswan 1926–2021 - Muistot | HS.fi

Henrik Nordenswan 1926–2021

Diplomiekonomi

Henrik Nordenswan

17.10. 2:00

Diplomiekonomi Henrik Nordenswan kuoli Helsingissä 5. elokuuta 2021. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Helsingissä 4. helmikuuta 1926.

Nordenswan tunnettiin virallisten ekonomi- ja veteraanititteleidensä lisäksi myös lentäjänä, purjehtijana ja valokuvaajana. Hän suhtautui maailmanmenoon uteliaasti, ja lentäjän titteli merkitsi hänelle luultavasti kaikkein eniten.

Nordenswan hyväksyttiin 18-vuotiaana ilmavoimien lentäjäkoulutukseen, josta hän valmistui jatkosodan päättyessä vuonna 1944. Hänellä oli lentolupakirja 65 vuoden ajan, ja hän lensi aktiivisesti aina 83-vuotiaaksi asti, mutta myös lupakirjan vanhennuttua hän löysi keinoja päästä lentämään.

Kerta toisensa jälkeen hänen kertomuksensa seikkailuista ilmassa nousevat puheenaiheiksi sukutapaamisissa ja välittyvät näin eteenpäin suvun nuorimmille.

Talvi- ja jatkosota leimasivat Nordenswanin nuoruutta ja muokkasivat vahvasti hänen elämäänsä. 13-vuotiaana hän pyöräili halki palavan Helsingin, ja pian tämän jälkeen hänet evakuoitiin sotalapsena Ruotsiin. Ystävyys Huitfeldtin perheeseen, jonne hänet sijoitettiin, kesti hänen elämänsä loppuun asti.

15-vuotiaana Nordenswan sai kokea sodan myös lähietäisyydeltä toimiessaan vapaaehtoisena ilmatiedustelussa ja myöhemmin lähettinä eturintaman läheisyydessä.

Koin itse suurinta läheisyyttä isoisääni Henrikiin aikuisessa iässä. Fafa arvosti keskustelemista, ja vaikka hänellä oli vahvat mielipiteet monen asian suhteen, hän oli aina avoin uusille ajatuksille. Koko elämänsä ajan hän matkusteli paljon ja tapasi uusia ihmisiä ja piti myös kiinni näistä maailmalla solmimistaan ystävyyssuhteista. Keskustellessaan hän vuorotteli vaivattomasti suomen, ruotsin, englannin ja saksan välillä.

90-vuotiaana Henrik muutti Munkkiniemen Saga-kotiin aivan synnyinkotinsa Munkkiniemen kartanon lähelle. Vielä joulun 2020 hän vietti Soiniityssä – kodissa, jonka hän yhdessä vaimonsa Anitan kanssa rakensi.

Aivan viimeiseen asti Henrik tahtoi olla suuren perheensä ja lukuisten ystäviensä seurassa. Pitkän elämänsä aikana hän ehti koota laajan ystävä- ja tuttavapiirin, ja hänen ovensa olivat aina avoinna, sekä läheltä että kaukaa vieraileville ystäville.

Hanna Nordenswan

Kirjoittaja on Henrik Nordenswanin lapsenlapsi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset