Marra Lampi 1948–2021 - Muistot | HS.fi

Marra Lampi 1948–2021

Kuvataiteilija

Marra Lampi

17.10. 2:00

Kuvataiteilija Marra Lampi kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Tampereella 25. syyskuuta 2021. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Lappajärvellä 20. syyskuuta 1948.

Lampin lapsuudenkodissa itsensä sivistämistä pidettiin arvossa. ”Jumalan kiitos äiti oli kirjastonhoitaja”, totesi Lampi usein. Hänestä ihmisen erotti eläimestä se, että ihminen lukee kirjoja vähintään neljä tuntia päivässä. Tätä ajatusta hän pyrki noudattamaan läpi elämänsä.

Lampi kiinnostui kuvataiteesta lapsena, ja jo lukioikäisenä hänet tunnettiin paikallisesti taiteilijana. Taideopinnot hän aloitti Bournville School of Arts and Craftsissa Englannissa 1974, minne oli matkustanut sisarensa kanssa töihin ja oppimaan englantia. Opetus perustui Bauhausin periaatteisiin. Opinnot jatkuivat Suomessa Lahden taidekoulussa.

Taiteilijana Lampi oli tinkimätön. Hän teki jo opintojen alussa abstrakteja teoksia, mikä Suomen taistolaisimmassa, realismiin painottuneessa taidekoulussa vaati lujaa tahtoa ja asennetta. Taidekoulusta hän löysi hengenheimolaisia ja elinikäisiä ystäviä.

”Minusta on hauska saada ihmiset näkemään sellaista mitä ei ole olemassa”, sanoi hän viitaten fysikaalisiin ja aineettomiin ilmiöihin, joita ihmissilmä ei tavoita. Hän kuvasi suurissa silkkipainovedoksissaan läpäisyä, heijastuksia, sateenkaaria ja muita taivaankannen ilmiöitä.

Lampi oli huikea koloristi. Väriajattelunsa hän perusti sekä Goethen että Ittenin väriteorioihin, joista teki omat usein runolliset päätelmänsä, kuten ajatuksen siitä, että valkoinen on valon varjo.

Doris Lessingin kirjojen kautta Lampi kiinnostui suufilaisuudesta, mikä johdatti hänet tutkimaan islamilaista abstraktia taidetta. Islamilaisesta ornamentiikasta tuli hänen taiteensa perusta.

Lampin suuri intohimo olivat puutarhat. Hän perehtyi lukemalla ja matkustelemalla eurooppalaiseen puutarhatraditioon ja suunnitteli Hämeen museolle ympäristöteoksen Milavida. Vuonna 1984 hän sai Valtion grafiikan palkinnon ja vuonna 2009 hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke. Hän oli myös pidetty taidegrafiikan opettaja Kankaanpään taidekoulussa 1993–2000.

Marra Lampin teoksia on kymmenissä eurooppalaisissa taidekokoelmissa.

Lampi perusti perheen runoilija Kari Aronpuron kanssa, ja 1990 heille syntyi tytär Silja-Maaria. Yli 30-vuotisen liittonsa aikana taiteilijat toimivat työparina ja toistensa ateljeekriitikoina.

Taiteilijana toimiminen oli Marra Lampin elämän tärkein asia. Hänen oli vaikea luopua taiteen tekemisestä osin terveyssyistä, osin siksi ettei kuvia enää tullut. ”Hiipuminen tapahtui viimeisten vuosien kuluessa. Siihen saakka kuvat olivat olleet minulle koossapitävä voima. Mutta lopulta en enää nauttinut siitä”, totesi Lampi 70-vuotisjuhlanäyttelynsä yhteydessä.

Pirjetta Brander

Kirjoittaja on Marra Lampin kollega ja sisarentytär.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset