Stefan de Batselier 1963–2021 - Muistot | HS.fi

Stefan de Batselier 1963–2021

Valokuvaaja

Stefan de Batselier

18.10. 2:00

Valokuvaaja Stefan de Batselier kuoli kotonaan Joensuussa 21. syyskuuta 2021. Hän oli 58-vuotias, syntynyt Antwerpenin lähellä Belgiassa 5. kesäkuuta 1963.

De Batselier valokuvasi noin 20 vuoden ajan pop- ja rockmusiikin maailmantähtiä näiden kiertueilla, ja välillä muuallakin.

Vuonna 2009 de Batselier muutti Joensuuhun, rakkaudenkin vuoksi, kunnes muutti parin vuoden jälkeen maaseudulle Niittylahteen. Kiireettömyys ja hiljaisuus itäisessä Suomessa tuntuivat kuluttavien – vaikkakin hauskojen – rockvalokuvaajavuosien jälkeen oikealta valinnalta.

Musiikkivalokuvaajan uralle de Batselier päätyi kiinnostuksen, sattumusten ja yritteliäisyyden kautta.

Kun Brysselissä tuli vuonna 1983 tilaisuus livahtaa silloisen tyttöystävän kanssa skottilaisen Simple Minds -yhtyeen toimittajatapaamiseen, niin tehtiin. Syystä tai toisesta hän sai kutsun seuraavan päivän soundcheckiin ja otti yhtyeestä valokuvia. Sen jälkeen hän tiesi haluavansa musiikkivalokuvaajaksi.

De Batselier valmistui valokuvaajaksi Brysselissä sijaitsevasta Sint-Lukasin instituutista vuonna 1988. Haaveet musiikkivalokuvaajan urasta toteutuivat, kun hän muutti Englantiin vuonna 1990. Siellä hän pyrki ihailemansa laajalevikkisen New Musical Express -musiikkilehden valokuvaajaksi.

Lehden taiteellinen johtaja testasi häntä ja pyysi erään dj:n mustavalkoista valokuvaa. Testi onnistui, ja De Batselier pääsi alalle. Vuosien saatossa rakentuneiden ystävyyssuhteiden kautta myös muusikkojen tapa elää eri puolilla maailmaa tuli tutuksi, kaikkine puolineen.

Erikoisimpiin de Batselierin tapaamiin muusikoihin kuului Prince. Artisti ei puhunut Stefanille henkilökohtaisesti vaan tapaamishuoneessa oli assistentti, jolle kysymykset tuli esittää. Tämä puolestaan kertoi artistin vastaukset valokuvaajalle. Taiteilijat olivat joskus hyvinkin hankalia persoonia, jolloin valokuvauksesta ei tullut välillä mitään.

Taiteilijana de Batselierin tavoitteena oli valokuvata ihmisyyttä sellaisena kuin se kaikkine epätäydellisyyksineen ilmenee. Hän halusi ottaa käsivaralta sävykkäitä valokuvia, joissa heijastuu elämän syvyys, myös näkyvän kuvapinnan tuolla puolen.

De Batselier jatkoi valokuvan parissa myös Suomessa asuessaan erilaisissa freelancer-töissä ja projekteissa. Hänen varhaisen rockvalokuvaajakautensa valokuvista järjestettiin Joensuussa myös suurta suosiota saanut näyttely kesällä 2019. Monet työn alla ja suunnitteilla olleet asiat jäivät nyt kuitenkin kesken.

Stefan tunnettiin ystävällisenä, auttavaisena, anteliaana ja lahjakkaana ihmisenä ja ystävänä. Hän oli huumorintajuinen, mikä kertoo suuresta elämänkokemuksesta ja kyvystä suhteellistaa asioita. Ehkä terveyteen liittyvät haasteet ja rockvalokuvaajan pitkä ura olivat opettaneet katsomaan maailmaa moninaisine puolineen.

Stefan sanoi usein, että elämä pitää ottaa sellaisena vastaan kuin se annetaan. Sama syvä ja kaunis pyrkimys näkyi hänen valokuvissaan.

Petteri Puhakka

Kirjoittaja on Stefan de Batselierin ystävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset