Ilmo Kellokumpu 1951–2021 - Muistot | HS.fi

Ilmo Kellokumpu 1951–2021

Professori, kirurgian dosentti

Ilmo Kellokumpu

20.10. 2:00

Kirurgian dosentti ja osastonylilääkäri, professori Ilmo Henrik Kellokumpu kuoli äkillisesti syöpään Jyväskylässä 20. syyskuuta 2021.

Hän oli 69-vuotias, syntynyt Oulaisissa 11. lokakuuta 1951.

Kellokumpu valmistui lääkäriksi Montpellieristä Ranskasta 1976. Kirurgiaan erikoistumisen hän aloitti Keski-Suomen keskussairaalassa 1979 ja jatkoi sitä Hyksin IV:ssä kirurgian klinikassa, jonne jäi erikoislääkärinä työskentelemään perehtyen klinikan monipuoliseen kirurgiseen toimintaan ja saavuttaen arvostetun ammattitaidon etenkin syöpäkirurgina. Hän väitteli 1988 aiheenaan suolistosyöpä.

Vuonna 1999 Kellokumpu siirtyi takaisin Jyväskylään ja toimi vatsaelinkirurgian yksikön johtajana. Tällöin koko perhe palasi tavallaan juurilleen ja asettui asumaan Suvi Kellokummun (o.s. Lukkarinen) lapsuudenkotiin.

Kellokumpu viihtyi Jyväskylän koulutus- ja tutkimusmyönteisessä kirurgian klinikassa, ja alkoi systemaattisesti kehittää syöpäkirurgiaa. Hän oli videoavusteisen tähystyskirurgian uranuurtajia Suomessa, ja Jyväskylässä hän otti tämän menetelmän käyttöön ensin suolisyövän leikkausmenetelmänä ja myöhemmin myös mahan, haiman ja maksan syöpäkirurgiassa.

Suolistosyövän maksassa sijaitsevien etäpesäkkeiden kirurgisen poiston strategian kehittäjinä ja toteuttajina Kellokumpu ja hänen leikkaustiiminsä avasivat uusia uria Suomessa.

Kellokumpu käynnisti Suomessa ensimmäisenä vaativaan syöpäleikkaukseen valmistautuvien potilaiden tehostetun toipumisen mallin, jonka hänen tanskalainen kollegansa Henrik Kehlet oli kehittänyt. Tässä uudessa toimintamallissa potilaiden anestesia ja kivunhoito oli radikaalisti uusittu siten, että potilaat toipuivat nopeasti ja kotiutuivat puolta nopeammin kuin perinteisillä toimintatavoilla. Nykyisin tämä toimintamalli on käytössä kaikissa suurissa sairaaloissa, myös muilla kirurgian erikoisaloilla.

Monien kehittämisprojektiensa ja etenkin niiden tuloksiin perustuvien julkaisujen ja väitöskirjojen ohjausten ansiosta Kellokumpu hankki kollegakuntansa laajan arvostuksen.

Ilmo osasi myös rentoutua. Hän maalasi tauluja, remontoi taitavasti kotia tai kesäpaikkaa ja harrasti vaimonsa Suvin kanssa hiihto- ja kulttuurimatkailua. Myös muistot kirurgikollegojen kanssa tehdyiltä kalastusretkiltä saivat Ilmon kasvot aina loistamaan. Viihtyisä, sopivasti englantilaistyylinen koti puutarhoineen Volmarinkadulla oli Ilmon, Suvin ja heidän kahden lapsensa oma linnake.

Valitettavasti linnan isäntä ei ehtinyt siellä pitkään nauttia eläkevuosista. Ilmo oli sairauden vakavuuden jo ollessa tiedossa omasta aloitteestaan valmistellut tiiminsä koulutustilaisuuteen perusteellisen katsauksen suolistosyövän hoidon pitkäaikaistuloksista Keski-Suomessa.

Valitettavasti hän menehtyi äkisti viikko ennen esityksen ajankohtaa.

Jukka-Pekka Mecklin

Eero Sihvo

Matti Kairaluoma

Kirjoittajat ovat Ilmo Kellokummun työtovereita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset