Lisa Luukkanen 1920–2021 - Muistot | HS.fi

Lisa Luukkanen 1920–2021

Kielenkääntäjä

Lisa Luukkanen

16.10. 2:00

Kielenkääntäjä Lisa Luukkanen (o.s. Peltonen, ent. Wetterhoff) kuoli 100-vuotiaana Helsingissä 26. maaliskuuta 2021. Hän oli syntynyt Tampereella 19. syyskuuta 1920.

Hänen vanhempansa olivat Edith (os. Wetterhoff) ja metsänhoitaja Yrjö Peltonen. Perhe asui Tampereen keskustassa, mutta mieluisimmat varhaislapsuuden muistot tulivat kesien vietosta isovanhempien kanssa Näsijärven rannalla.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1939 Svenska flicklycéetistä Helsingissä ja siirtyi pian Viipuriin, jossa Edith-äiti asui uuden miehensä, rannikkotykistörykmentin (RT2) komentajan eversti Arvo Lyytisen kanssa.

Sotien välisenä aikana Lisa pääsi läheltä seuraamaan kansainvälisen politiikan tapahtumia. Arvo Lyytinen oli silloin Suomen sotilasasiamiehenä Moskovassa, jossa Lisakin asui.

Lisa kertoi mielellään Moskovan diplomaattien elämästä ja kutsuista ja tanssiaisista, joihin hänkin kahdenkymmenen ikäisenä osallistui. Tanssimisesta hän piti vielä myöhemmälläkin iällä.

Lisan mieliinpainuvimmat Moskovan-muistot liittyivät kuitenkin J.K. Paasikiveen. Hän pystyi omasta asunnostaan läheltä seuraamaan suurlähettilään huolestunutta kävelyä ja ajoittain kovaäänistä valmistautumista öisiin keskusteluihin Neuvostoliiton korkeimman johdon kanssa.

Kun suurlähettiläs puolisonsa Allin kanssa viimeisen kerran lähti Moskovasta ennen jatkosodan syttymistä, Lisa oli lähetystön muun henkilökunnan kanssa heitä lentokentällä saattamassa ja laatikkokamerallaan hän otti salaa kuvia lähtöhetkestä. Nuo kuvat ovat ainoat tuosta tapahtumasta, ja ne on sittemmin luovutettu virallisiin arkistoihin.

Lisa Wetterhoff avioitui luutnantti Vilho Luukkasen kanssa 1941, ja he perustivat kotinsa Helsinkiin. Jatkosodan aikana Lisa Luukkanen työskenteli kielenkääntäjänä Helsingissä ja ajoittain sotilaskotisisarena rintamalla. Heille syntyi neljä lasta. Lisan ehkä parhaat perhemuistot olivat kesämökiltä Sipoon Östersundomista.

Äidinisänsä Ernst Wetterhoffin kautta Lisa oli saanut kiinnostuksen kaukaisiin maihin. Lisa pystyi kertomaan äidinisänsä monivaiheisesta elämästä agronomina Amurinmaalla1800-luvun lopulla ja tämän matkoista Kiinassa ja Japanissa. Ernstin veljen Karl Gustaf Wetterhoffin kohtalo Suomesta poliittisista syistä karkotettuna toistui myös Lisan muisteluissa.

Lisa viihdytti meitä kertomuksillaan suvun monista originelleista. Yksi heistä oli setämme Karl Georg Wetterhoff, joka liittyi Argentiinan suomalaiseen siirtokuntaan mutta lähes hävisi sitten suvun historiasta. Lisan lapset seurasivat hänen jalanjälkijään ja toivat perheeseen vieraita maailman eri kulmilta. Kuusi lastenlasta näyttävät kulkevan samoja teitä.

Kun Vilho Luukkanen 1991 kuoli, sukututkimuksesta tuli Lisalle intohimo. Suuri arvoitus hänelle oli Wetterhoff-suvun alkuperä: oliko suku nimetty Ruotsin Vättern-järven mukaan vai oliko se lähtöisin Preussista 1600-luvulla. Tämä arvoitus on vielä ratkaisematta.

Marie-Sophie Wetterhoff

Anne-Charlotte Wetterhoff

Kirjoittajat ovat Lisa Luukkasen serkkuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset