Saara Hakaste 1937–2021 - Muistot | HS.fi

Saara Hakaste 1937–2021

Rehtori, kasvatustieteiden tohtori

Saara Hakaste

19.10. 2:00

Rehtori ja dosentti Saara Hakaste kuoli pitkälliseen sairauteen Hollolassa 10. toukokuuta 2021. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Lahdessa 8. lokakuuta 1937.

Hakaste aloitti koulunkäyntinsä Lahden tyttölyseossa ja myöhemmin opiskelupaikaksi valikoitui Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu. Opettajan ura käynnistyi Hollolan Herralasta ja jatkui Uskilan koululla vuoteen 1988. Tämän jälkeen Hakaste työskenteli apulaisosastopäällikkönä Lahden kouluvirastossa ja vielä rehtorina Lahdessa Kiveriön ala-asteella eläkeikään saakka. Uraan mahtui merkittäviä muutoksia, suurimpana peruskoulun tulo 1970-luvulla.

Työn ohessa Hakaste opiskeli ja väitteli yhteiskasvatuksen kehityksestä vuonna 1992. Eläkkeelle jäänti tarjosi aiempaa paremman mahdollisuuden keskittyä tutkimukseen ja opiskelijoiden ohjaamiseen kasvatuksen historian dosenttina Helsingin yliopistossa.

Hakaste oli erityisen kiinnostunut kasvatusteemasta siihen keskeisesti vaikuttaneiden henkilöiden ja heidän verkostojensa kautta. Tästä näkökulmasta myös Fellmannin suku tuli tutkimuskohteeksi. Kouluhistorian seura, Päijät-Hämeen tutkimusseura sekä kasvatustieteelliset kongressit olivat tärkeitä motivaattoreita tutkimustyön jatkamiselle. Oman koulun, Tipalan, historian kirjoittaminen oli erityisen mieluista, samoin oman Jussilan suvun historian tutkimus. Viimeiset artikkelit ilmestyivät syksyllä 2020. Hakaste oli hyvin tyytyväinen, kun Lahdesta tuli yliopistokaupunki hänen elinaikanaan.

Viulunsoiton opiskelu musiikkiopistossa aloitti läpi elämän kestäneen musiikkiharrastuksen ja kiinnostuksen klassiseen musiikkiin. Lahden teinikuoron matka Norjan Ålesundiin herätti uteliaisuuden Pohjoismaihin. Lahden Bach-kuorossa laulaminen lukuisine konsertteineen ja ulkomaanmatkoineen oli suuri ilonaihe. Hakaste kirjoitti myös kaksi Bach-kuoroa käsittelevää historiikkia.

Pohjoismainen yhteistyö ja pohjoismaiset kielet olivat lähellä Hakasteen sydäntä. Musiikinharrastus ja historiantutkimus loivat lukuisia elämänmittaisia ystävyyssuhteita kaikista Pohjoismaista. Hakaste oli aktiivisesti mukana Lahden Pohjola-Norden -yhdistyksessä.

Luonto ja luonnontuntemus olivat Hakasteelle tärkeitä lapsesta lähtien. Tädiltä 12-vuotiaana lahjaksi saatu retkeilykasvio oli avain ja innostus vankkaan lajintuntemukseen. Kasveja tunnistettiin niin Tiirismaan rinteillä kuin Ruijan tuntureilla, jonne veivät lukuisat matkat Arto-puolison ja perheen kanssa. Kasvit piti tuntea myös pohjoismaisilla nimillä. Leirikoulut ja metsäretket lastenlasten kanssa ovat olleet Hakasteen tilaisuuksia jakaa tietoutta seuraaville sukupolville.

Arto-puoliso työskenteli myös Uskilan koululla ja oli tärkeä tuki Hakasteen akateemiselle uralle. Aikaa riitti myös lapsille ja lastenlapsille, joita Hakaste innosti etenkin kielten ja luonnontuntemuksen pariin.

Tapio Hakaste

Riitta Niskanen

Kirjoittajat ovat Saara Hakasten poika sekä tutkijakollega ja ystävä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset