Aatos Kärkkäinen 1951–2021 - Muistot | HS.fi

Aatos Kärkkäinen 1951–2021

Tekniikan tohtori, toimitusjohtaja

Aatos Kärkkäinen

27.10.2021 2:00

Tekniikan tohtori Aatos Heikki Juhani Kärkkäinen kuoli Turussa yllättäen 3. syyskuuta 2021. Hän oli 70-vuotias, syntynyt 3. kesäkuuta 1951 Helsingissä, josta Aatoksen ollessa kymmenvuotias perhe muutti Pukkilaan.

Kärkkäinen suoritti oppikoulun käymällä vain yhden luokan lähiopetuksessa, opiskeli samaan aikaan teknillisessä opistossa ja kirjoitti ylioppilaaksi 1973 Kustaa Vaasan aikuislukiosta Helsingissä. Hän valmistui Helsingin Teknillisen korkeakoulun koneinsinööriosastolta diplomi-insinööriksi 1979.

Vuonna 1980 Kärkkäinen muutti Ruotsista Turkuun Valmetille tutkimus- ja kehitysinsinööriksi. Raisiosta Huvilinnun tanssilavalta löytyi Merja-vaimo. Vakuutusalan 30-vuotisen it-uran jälkeen Merja siirtyi sivutoimisesta kokopäiväiseksi työtoveriksi Aatoksen yrityksiin.

Kärkkäisen oma toimiala löytyi kiinteistöjen lämmityksen perussäätöjen suunnittelusta. Myöhemmin hän kehitti nestekiertoverkostoille ns. hapettoman täytön ja huuhtelun ja väitteli aiheista tekniikan tohtoriksi 2010. Alaa tuntevat opponentit löytyivät väitöstilaisuuteen Ruotsista.

Kärkkäinen oli alansa tunnustettu, rautainen asiantuntija, joka otti myös reippaasti kantaa lämmitykseen liittyviin tekniikoihin. Toisinaan hän puuskahti, että eräät virkamiehet keskushallinnossa eivät ymmärtäneet asiasta riittävästi.

Kärkkäinen perusti Tekno-Innovaatio Oy:n Turkuun vuonna 1985. Sen myötä hän tuli monille kiinteistöalan henkilöille tutuksi. Helsingin Laskentasäätö Oy:n hän perusti 1989 mutta myi sen myöhemmin ja perusti Espooseen Termotohtori Oy:n, jonka toimitusjohtajana hän oli kuolemaansa saakka. Lämmityksen perussäädön, verkostojen täytön ja huuhtelun palveluja hän lisensoi myös Tampereelle Knowtek Oy:lle.

Aatoksen käsissä pysyivät niin jakoavaimet kuin piikkausporat. Lahjakkaan ja terävä-älyisen miehen kanssa oli ilo vuosikymmenet keskustella laajasti niin aatteista kuin asenteista ja reflektoida maailman menoa. Hän pystyi yhdistämään luovuuden ja teoreettisen ajattelun menestyväksi yritystoiminnaksi ja huolehtimaan, että yritystoiminta jatkuu menestyksellisesti hänen jälkeensäkin.

Kun hauska, avulias ja hyväsydäminen kuivan maan kasvatti 1981 innostui purjehtimisesta, siitä tuli hänen suuri intohimonsa ja kilpailuista vuosikymmeniksi osa perheen elämää. Purjehdusretkiä tehtiin saaristoon, Itämerelle ja Saksaan.

Turku säilyi henkisenä kotikaupunkina, jonne Aatos ja Merja palasivat Espoosta tammikuussa 2021. Monipuolinen läsnäolijoiden joukko Aatoksen siunaustilaisuudessa viesti seurallisen miehen laajasta ystäväpiiristä.

Heikki Mäkelä

Kirjoittaja on Aatos Kärkkäisen pitkäaikainen tuttava.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset