Yngve Ollus 1928–2021 - Muistot | HS.fi

Yngve Ollus 1928–2021

Teollisuusneuvos, diplomi-insinööri

Yngve Ollus

26.10. 2:00

Teollisuusneuvos Yngve Ollus kuoli Kauniaisissa 93-vuotiaana 27. syyskuuta 2021. Hän oli syntynyt Vöyrissä 16. syyskuuta 1928.

Ollus valmistui diplomi-insinööriksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta 1953. Hän aloitti L M Ericssonilla Tukholmassa 1956. Ruotsin vuosina hän vastasi mm. Turun, Pariisin ja Bangkokin verkkosuunnitelmista sekä suurkeskusmyynnistä Etelä- ja Itä-Eurooppaan.

Ollus palasi Suomeen vuonna 1969. Hänet nimitettiin Suomen Ericssonin varatoimitusjohtajaksi ja vuonna 1970 toimitusjohtajaksi.

Olluksen toimitusjohtajapesti sai vauhdikkaan lähdön. Ensimmäinen merkittävä tehtävä oli uuden konttori- ja tehdasrakennushankkeen onnistuminen ja yhtiön muutto Jorvakseen vuonna 1971. Uudet toimitilat mahdollistivat myös tuotekehitystoiminnan aloittamisen Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla oli pulaa työntekijöistä, joten Olluksen johdolla perustettiin tehdas Raaheen vuonna 1975. Kaiken kaikkiaan Suomessa valmistettiin miljoonia Diavox-pöytäpuhelimia Suomen markkinoille sekä vientiin.

Yngve Olluksen 22 vuotta Suomen Ericssonin johdossa merkitsivät suurta muutosta yhtiön kehityksessä. Hän siirtyi toimitusjohtajaksi siinä vaiheessa, kun puhelinkeskusten digitalisointi oli alkamassa. Ollus ymmärsi teknisen osaamisen ja globalisoitumisen merkityksen ja mitä lisäarvoa ne toisivat Suomen Ericssonille ja Ericsson-konsernille. Hän suhtautui kaikkeen uuteen avoimesti ja innostuneesti.

Olluksen pitkä ja ansiokas ura sisälsi kymmeniä suuria kauppoja ja satoja tuhansia matkustuskilometrejä. Hän vei teletekniikkaa yhdessä asiakkaiden kanssa maailman tasolle. Molemminpuolinen luottamus ja pysyvät asiakassuhteet olivat hänelle tärkeitä. Hän koki asiakkaiden ja laitetoimittajan suhteet kumppanuutena. Olluksella olikin lämpimät ja henkilökohtaiset suhteet asiakkaisiin.

Ollus oli yksi aikansa suuria johtajia. Hän uskoi vahvasti yhteistyöhön myös yhtiön sisällä. Niinpä hän delegoi ja luotti työtovereihinsa ja loi ainutlaatuisen me-hengen. Hän piti Suomen ericssonilaisia toisena perheenään.

Suomen tehtaiden sulkemista ja tuotannon loppumista 1980-luvun puolivälissä Ollus piti ehkä vaikeimpana hetkenään työuransa aikana, tarkoittihan se yhden historiajakson päättymistä.

Ollus oli hyvin liikunnallinen. Konttorilla hän ei koskaan käyttänyt hissiä vaan käveli portaat kuudenteen kerrokseen, jossa toimitusjohtajan huone sijaitsi. Vapaa-aikanaan hän pelasi tennistä ja golfia.

Ollus koki olevansa Ericsson-konsernin edustaja Suomessa kaikessa, mitä teki. Hän toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana vuoteen 1997 saakka.

Åke Berggren

Päivi Pietikäinen

Kirjoittajista Berggren on Yngve Olluksen työtoveri ja Pietikäinen työskentelee Ericssonin viestinnässä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset