Elke Albrecht 1981–2021 - Muistot | HS.fi

Elke Albrecht 1981–2021

Musiikkitieteilijä

Elke Albrecht

29.10. 2:00

Saksalais-itävaltalainen musiikkitieteilijä Elke Albrecht kuoli Helsingissä 29. syyskuuta 2021.

Hän oli 40-vuotias, syntynyt Sulz/Neckarissa Saksassa 18. elokuuta 1981.

Albrecht opiskeli Wienin yliopistossa teatteri- ja musiikkitiedettä ja toimi vuosina 2002–2007 itävaltalaisen Steyrin Schubert-festivaalin johtajana. Hän loi laajan kontaktiverkoston muusikkojen ja laulajien kanssa eri maissa, mutta myös Suomessa, jonka musiikki- ja oopperataide tuli hänelle erittäin tutuksi tutkimustensa ja julkaisujensa kautta.

Albrecht oli kaksinkertainen maisteri (musiikki ja teatteri) sekä tohtori (musiikki).

Vuonna 2007 Albrecht muutti pysyvästi Suomeen, opiskeli suomen kielen ja keskittyi tutkimuksissaan Suomeen. Hänen teatteriopintojensa lopputyö (2007) käsitteli suomalaisia oopperoita, ja vuonna 2009 hän julkaisi sen täydennettynä otsikolla Finnischer Opernboom: Hintergründe und Meilensteine der finnischen Operngeschichte.

Vuonna 2012 Albrecht väitteli Wienin yliopistossa aiheesta Das Nationalepos Kalevala und seine Rezeption in finnischen Opern, jossa hän selvitteli kaikkien olemassa olevien Kalevala-aiheisten oopperoiden synty- ja esityshistoriaa.

Albrechtin väitöskirja oli uraauurtava, sillä aihepiiriä ei ollut aikaisemmin tutkittu. Väitöskirjan merkittävin löytö oli ensimmäisen Kalevala-aiheisen oopperan, vuonna 1890 valmistuneen Karl Müller-Berghausin oopperan Die Kalewainen in Pochjola uudelleenarviointi ja nostaminen unohduksista. Albrechtin ponnistusten seurauksena tämä suurisuuntainen romanttinen ooppera kantaesitettiin Leif Segerstamin johdolla lopulta 28. helmikuuta 2017 Turussa, 127 vuotta valmistumisensa jälkeen.

Yhteistyössä Eeva-Taina Forsius-Schiblin kanssa Albrecht toimitti 2014 kirjan Olemme oopperamaa – Suomalaisen nykyoopperan synty ja kohtalo, jonka tekijät julkaisivat myös saksaksi (Finnland, ein Land der Opern) ja englanniksi (Finland – a Nation of Opera).

Albrechtin toinen väitöskirja Kalevi Ahon konsertoista ja konsertoivista sinfonioista (myös Wienin yliopistoon) ehti ennen hänen kuolemaansa tulla lopullista viimeistelyä vaille valmiiksi. Hän kokosi Ahon teoksista lisäksi laajan tieteellisen teosluettelon.

Albrechtin seuraava hanke olisi ollut hänen Kalevala-oopperoista tehdyn väitöskirjansa laajentaminen ja julkaiseminen. Albrecht keräsi hyvin laajan materiaalikokoelman muistakin suomalaisista oopperoista, ja hänen yhtenä tutkimuskohteenaan oli myös Aulis Sallisen oopperamusiikki. Hän opiskeli myös Sibelius-akatemiassa, jossa hän sai useita ystäviä.

Elke Albrecht pyrki lukuisten laajojen taiteilijakontaktiensa kautta järjestämään suomalaisen musiikin esityksiä ulkomailla. Ihmisenä hän oli sosiaalisesti avoin ja itseään tehostamaton.

Vielä vakavasti sairaana hän järjesti 40-vuotispäivänään vastaanoton, jonne hän kutsui naapureitaan maistamaan itse leipomiaan itävaltalais-saksalaisia herkkuja.

Albrecht toi pääosin apurahatutkijana toimien hienon lisänsä suomalaiseen kulttuurielämään, ennen kuin ennenaikainen kuolema katkaisi hänen korvaamattoman työnsä suomalaisen musiikin hyväksi.

Kalevi Aho

Rainer Oesch

Kirjoittajat ovat Elke Albrechtin ystäviä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset