Matti Pellonpää 1950–2021 - Muistot | HS.fi

Matti Pellonpää 1950–2021

Oikeustieteen tohtori

Matti Pellonpää

21.11. 2:00

Oikeusneuvos Matti Pellonpää kuoli Espoossa 21. lokakuuta 2021 vaikeaan sairauteen. Hän oli 71-vuotias, syntynyt Kankaanpäässä 4. huhtikuuta 1950.

Pellonpää oli oikeustieteen tohtori, ja hän oli suorittanut Master of Laws -tutkinnon Toronton yliopistossa.

Pellonpään työ oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksena loi perustan Suomen liittymiselle Euroopan ihmisoikeussopimukseen vuonna 1990. Hänet muistetaan niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin parhaiten ansioistaan Euroopan ihmisoikeustoimielimissä, ensin toimikunnassa ja sen jälkeen uudistetun Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarina (1998–2006). Pellonpää oli suomalaisen ihmisoikeusjuridiikan legenda.

Pitkän uransa aikana Pellonpää ehti työskennellä kansainvälisen oikeuden professorina sekä kirjoittaa alalta lukuisia kirjoja ja artikkeleita. Lisäksi hän toimi sivutoimisesti lukuisissa kansainvälisissä sovitteluelimissä.

Pellonpää jäi eläkkeelle korkeimmasta hallinto-oikeudesta vuonna 2017 toimittuaan tuomarina vuosikymmenen ajan. Eläkkeelle jäädessään hän oli ulkomaalaisasioita ratkaisevan jaoston puheenjohtaja ja toimi vielä tämäkin jälkeen vierailevana professorina Wienin yliopistossa.

Kansainvälisyys näkyi paitsi Pellonpään työtehtävissä myös hänen rakkaudessaan kieliin.

Laaja kielitaito johdatti hänet ulkomaille. Työkieliä olivat kotimaisten lisäksi englanti, ranska ja saksa. Sujuvan espanjan kielen avulla tuomarinvaihto Espanjan korkeimpaan oikeuteen muodostui antoisaksi. Eläkkeellä oli aikaa toteuttaa haaveita arabian ja venäjän opiskelusta.

Ainutlaatuisinta ei kuitenkaan ollut kielten määrä vaan osaamisen laatu. Vieraita kieliä puhuessaan Matti eläytyi ja suorastaan sukelsi toiseen kulttuuriin ja ajatteluun.

Matti oli myös yleisesti kiinnostunut urheilusta.

Monien omakohtaisesti harrastettujen lajien, kuten nuoruuden mailerimatkojen juoksemisen, jälkeen kuntoliikuntana juoksu, pyöräily ja uinti olivat tärkeitä. Penkkiurheilu painottui säännölliseen jalkapallon seuraamiseen kotipaikkakunnan stadionilla.

Mittavista ansioistaan oikeusneuvos Pellonpäälle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan ensimmäisen luokan komentajamerkki ja Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan komentajamerkki.

Matti oli erinomainen ja analyyttinen juristi, jonka punnittuja sanoja kuunneltiin tarkasti. Hän oli arvostettu kollega ja lämmin ihminen, jonka kanssa oli ilo tehdä töitä. Hän oli sivistynyt, miellyttäväkäytöksinen ja kunnioitti keskustelukumppaneitaan. Jokainen tunsi olevansa hänelle arvokas.

Matti ei pitänyt ääntä saavutuksistaan. Hänen elämänsä tärkeimmät kiintopisteet olivat puoliso ja poika. Hän ei koskaan unohtanut kiittää vaimoaan Irjaa, jonka tuki osaltaan mahdollisti hänen mittavan kansainvälisen uransa.

Kari Kuusiniemi

Anne Niemi

Arto Kosonen

Kirjoittajat ovat Matti Pellonpään pitkäaikaisia työtovereita ja ystäviä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset