Jyrki Pekonen 1943–2021 - Muistot | HS.fi

Jyrki Pekonen 1943–2021

Juristi, ekonomi

Jyrki Pekonen

14.11.2021 2:00

Juristi ja ekonomi Jyrki Pekonen kuoli syöpään Helsingissä 30. elokuuta 2021. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Mikkelissä 14. helmikuuta 1943.

Pekonen syntyi päämajakaupungissa jatkosodan ratkaisevina hetkinä. Hänen äitinsä, sairaanhoitaja Irma Pekonen, selvisi täpärästi sotasairaalan pommituksesta. Isä Arvo Pekonen, Mikkelin Sanomien päätoimittaja ja AKS-aktiivi, tajusi esikoispoikansa syntymän aikoihin saksalaisten häviävän sodan. Arvo pelkäsi olevansa neuvosto-Suomessa ensimmäisten teloitettavien joukossa.

Turvattomien olosuhteiden takia Jyrki-vauva lähetettiin maaseudulle sijaisperheeseen. Ero vanhemmista, sodan jälkeinen niukkuus ja isän varhainen kuolema jättivät häneen pysyvät jäljet, kuten moniin ikäluokkansa suomalaisiin.

Osin turvallisuushakuisuutensa takia Pekonen suoritti Helsingissä ensin ekonomin ja sitten juristin tutkinnot. Suurimman osan elämästään hän työskenteli Valtiokonttorissa valtion rahoitusta, velkoja ja hallintoa koskevissa johtotehtävissä. Kollegat muistavat hänet sivistyneenä herrasmiehenä.

Perhe taas muistaa isän, joka lähti aamuisin kotoa kello 7 ja palasi pimeän tultua. 1990-luvun laman aikana Pekosta painoi raskas huoli Suomen velkaantumisesta. Toisaalta harva olisi ollut luonteeltaan parempi huolehtimaan valtion varallisuudesta kuin Pekonen, joka oli tarkka ja velvollisuudentuntoinen. Kun levysoitin meni rikki, Pekosella ei ollut vain yksi vaan kaksi varalevysoitinta.

Vaikka hänen säästäväisyytensä sai välillä perheen hulluuden partaalle, hänen kaltaistensa ansiosta seuraavat sukupolvet elävät vauraammassa Suomessa.

Pekosessa oli toinenkin puoli. Veneily Saimaalla Ekin partion kaverien kanssa edustivat hänelle läpi elämän vapautta ja huolettomuutta. Pekonen sanoi itse venepartiotovereistaan, että ”olimme kaikki jollain tavoin isättömiä poikia”. Keskinäinen ystävyys tarjosi sen lohdun, mitä sodan käyneet isät eivät kotona kyenneet antamaan.

Pekonen oli myös tarpeeksi viisas valitakseen puolisokseen eloisan karjalaisen Leenan, jota ilman hänen elämänsä olisi ollut paljon ilottomampaa. Opiskelutoverit ehtivät olla naimisissa 53 vuotta. He kiersivät maailman ja viettivät kesiä naturistileirillä Ranskassa ja kesämökillä Ristiinassa.

Sairastuttuaan syöpään Pekonen järjesti kymmenet tuhannet valokuvat, joita oli elämänsä aikana ottanut, ja kirjoitti ylös ne 418 anekdoottia Voltairesta Bisquitiin, joita hänellä oli tapana kertoa illanvietoissa. Hän merkitsi ylös päivämäärin, että ehti lukea Täällä Pohjantähden alla -sarjan kymmenen kertaa. Erityisesti hän ihaili Koskelan Almaa, jonka lempeää tyyneyttä hän omassa elämässään tavoitteli.

Joskus turvattomista lapsista tulee turvattomia vanhempia, mutta Jyrki onnistui katkaisemaan tämän sukupolvien ketjun. Tyttärelle ja kahdelle tyttärenpojalle hän oli lämmin isä ja ukki. Heidän huolettomuutensa on Jyrkin huolehtivaisuuden ansiota.

Laura Saarikoski

Kirjoittaja on Jyrki Pekosen tytär.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset