Jorma Tuukkanen 1938–2021 - Muistot | HS.fi

Jorma Tuukkanen 1938–2021

Johtaja

Jorma Tuukkanen

19.11.2021 2:00

Johtaja, osuuskauppamies Jorma Tuukkanen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä 31. heinäkuuta 2021. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Kymissä 27. marraskuuta 1938.

Tuukkanen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Joroisissa, Kuvansin kylässä. Hän oli intohimoinen urheilija harrastaen laajasti yleisurheilua, jääpalloa, jopa nyrkkeilyä. Siitä hän sanoi olleen hyötyä myöhemmässä (liike)elämässä, kun jo nuorena oppi, ”miltä tuntuu saada turpaan”.

Pienestä pitäen Tuukkanen kiersi sotasokean Aleksanteri-isänsä kanssa Itä-Suomen markkinoilla hankkimassa perheelle lisätuloa. Isä soitti posetiivia, Jorma avusti myymällä isän valmistamia harjoja.

Vuonna 1954 Tuukkanen meni töihin Varkaudessa toimineeseen Osuusliike Työnvoimaan. Siellä hän pian tapasi myös tulevan Eila-vaimonsa.

Tarmokkaan työntekijän ura eteni nopeasti, juoksupojasta aina E-Hallin päälliköksi. Tuukkanen kouluttautui sisäisesti työn ohessa valmistuen lopulta vuonna 1970 E-Instituutin liikkeenjohdon koulutuslinjalta. Ura jatkui samana vuonna Kuopiossa Osuusliike Kallan markkinointipäällikkönä.

Kajaaniin, Kainuun Osuusliikkeen toimitusjohtajaksi, Tuukkanen siirtyi vuonna 1974. Juuri tuohon aikaan oli käynnistymässä Neuvostoliiton puolella kaivoskaupunki Kostamuksen rakennustyö. Neljäntuhannen suomalaisen rakennusmiehen muonitushuollosta käytiin Suomen puolella kova, paljon julkisuuttakin saanut kamppailu, jonka Tuukkanen ja Kainuun Osuusliike lopulta voittivat.

Saavutus oli nuorelle toimitusjohtajalle äärimmäisen vaativa, ja palkitseva.

Vuosina 1980–1985 Tuukkanen toimi Osuuskauppa Mäki-Matin kaupallisena johtajana Jyväskylässä. Tuolloin hän kehitti koko Siwa-liikeidean ja perusti ensimmäiset myymälät. Liikeidea perustui, ensimmäisenä Suomessa, saksalaiseen laatikkokauppa-konseptiin.

Tuukkanen teki useita matkoja Saksaan tutustuen Aldi-ketjun toimintaan ja liikeideaan. Hän piirsi itse myös Siwa-logon. Siwa-ketju kasvoi aikanaan Suomen suurimmaksi käsittäen yli 500 myymälää.

Toimittuaan vielä Eka-Yhtymän Keski-Suomen aluejohtajana Tuukkanen siirtyi 1985 Helsinkiin johtamaan menestyksekkäästi ensin Eka-Market-ketjua, sitten 1990 Tradekan Valintatalo-ketjua. Hänen johdollaan Valintatalon konsepti uudistettiin täysin.

Aktiivisen työuran jälkeen Jorma toimi monissa luottamustehtävissä. Jatkuva erityisen innostuksen kohde oli osuustoiminta, sen kehitys ja uusiutuminen.

Jorma oli toimelias, luki paljon, piti yhteyttä, otti kantaa ja osallistui. Hänen terävät ja suorasukaiset kolumninsa sekä mielipidekirjoituksensa tulivat tutuiksi etenkin Warkauden Lehden ja Joroisten Lehden lukijoille.

Kotikylä Kuvansi ja sen ihmiset sekä urheiluseura Kuvansin Kuohu olivat aina erityisen lähellä Jorman sydäntä.

Monipuolinen mökkielämä Saimaan Haukiveden rannalla ylläpiti sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Talvisin kaupungissa oli aikaa käydä teatterissa ja oopperassa.

Jorma korosti aina Eila-vaimon, ”parhaan elämänkaverin”, merkitystä – niin kiireisessä työelämässä kuin eläkkeellä iän karttuessa.

Juha Tuukkanen

Veikko Järvinen

Kostia Järviaho

Kirjoittajat ovat Jorma Tuukkasen poika sekä työtovereita ja ystäviä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset