Unto Joensuu 1926–2021 - Muistot | HS.fi

Unto Joensuu 1926–2021

Kauppaneuvos

Unto Joensuu

24.11. 2:00

Kauppaneuvos Unto Ensio Joensuu kuoli 24. lokakuuta 2021 Espoossa 94-vuotiaana. Hän oli syntynyt Ylitorniolla 20. marraskuuta 1926.

Joensuu aloitti kaupalliset tehtävänsä Oulaisten osuuskaupan myyjänä sotavuosien myllerryksessä vuonna 1942. Sodan loppuvaiheessa hänet kutsuttiin ilmatorjuntatehtäviin Suomenlahden rannikolle. Sotilasarvoltaan Joensuu oli kersantti.

Vuonna 1952 Joensuu valmistui Raahen porvari- ja kauppakoulusta. Hän aloitti työt SOK:n Kokkolan konttorissa ja osallistui liikkeenjohdon kenttä- ja täydennyskoulutukseen. Hän työskenteli SOK:n aluekonttoreissa Joensuussa ja Kokkolassa tilintarkastajana, kunnes vuonna 1960 siirtyi Helsinkiin konttorijohtajan assistentiksi.

Tässä tehtävässä hän valmistautui tuleviin esimiestehtäviin, ja vuonna 1962 hän palasi Kokkolaan SOK:n konttorinjohtajaksi.

Kokkolassa Joensuu osallistui aktiivisesti paikalliseen elinkeinoelämään ja oli merkittävässä roolissa kehittämässä osuuskunnan elintarviketeollisuutta toimimalla osuuskauppojen yhteisleipomoiden hallinnossa.

Keskusteluissamme hän muisteli lauantaiaamujensa tuolloin alkaneen usein kierroksella Kokkolan leipomossa, josta myös perheen lapset Pekka ja Henna olivat mielissään, koska tuliaisina oli vastaleivottuja munkkeja.

Vuonna 1969 Joensuun perhe, johon oli syntynyt myös kolmas lapsi Juha, palasi pääkaupunkiseudulle, kun Unto nimitettiin SOK:n Helsingin konttorin johtajaksi. Hän toimi tuossa tehtävässä koko työuransa lopun. Helsingissä hän toimi myös mm. Oy Maan Auto Ab:n hallituksessa. Hänet palkittiin työelämän ansioistaan kauppaneuvoksen arvonimellä vuonna 1980.

Unto viihtyi vapaa-ajallaan erityisesti luonnossa veneillen ja metsästäen. Häntä kutsuttiin ”käveleväksi Suomen-kartastoksi”, koska hän todella tunsi maamme väylät, polut ja maantiet. Hänen kanssaan pystyi keskustelemaan niin eteläisen Suomen kansallispuistojen nähtävyyksistä kuin Inarijärven hyvistä kalapaikoista.

Luontosuhdettaan hän ylläpiti vielä iäkkäänä tekemällä retkiä mm. Nuuksioon ja kertoikin kerran houkutelleensa naarasteeren niin lähelle itseään koiraan kutsuääntä matkimalla, että pystyi silittämään linnun selkää.

Sosiaalisesti lahjakas Unto osasi taitavasti löytää itseään ja keskustelukumppaniaan yhdistäviä asioita, ja tämä oli varmasti edesauttanut häntä myös työelämän tilanteissa.

Untolla oli kolme lasta, kahdeksan lastenlasta ja viisi lastenlastenlasta. Hän piti perheeseensä sekä Oulussa asuviin sukulaisiin tiivistä yhteyttä ja korosti meille lapsenlapsille hyvän koulutuksen sekä tiiviin luontosuhteen tärkeyttä.

Lauri Joensuu

Kirjoittaja on Unto Joensuun lapsenlapsi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset